≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Najstrašnija slika u istoriji slikarstva ledi krv u žilama: Prikazuje oca koji proždire svog sina

Vreme čitanja: oko 3 min.

Mit na kome je nastala aktuelan je danas kao i u vreme starih Grka

  • 2
Saturn proždire svog sina Foto: Francisko Goja

Razočaran glupošću i moralnim padom svog naroda, bezobzirnom borbom za vlast koja je na presto dovela nesposobne i sujetne vladare, bolestan i gluv povukao se pred kraj svog života Francisko Goja na imanje van Madrida. Na zidovima svoje "Gluve kuće" naslikao je 14 "crnih slika", koje nikada nije trebalo da iko sem njega i ukućana vidi. Najstrašnija od njih "Saturn proždire svoga sina" nalazila se u trpezariji. Mnogi danas smatraju da je ovo najstrašnija slika svih vremena.

Po grčko-rimskoj mitologiji, Saturn (grčki Hron) bio je otac Jupitera/Zevsa. Kada je sa trona vrhovnog božanstva svrgnuo svoga oca, Saturnu je prorečeno da će isto tako njega svrgnuti neko od njegove dece. U strahu da ne izgubi moć svako dete koje mu je žena Rea rodila Saturn je odmah po rođenju progutao.

Skrhana bolom, Rea odlučuje da po svaku cenu spase svoje šesto dete - Zevsa. Čim ga je rodila, Rea je sakrila bebu, a Saturnu je dala kamen uvijen u pelene. Proročanstvo se kasnije ispunilo: Sin je oca pobedio i zavladao umesto njega.

Goja je ostvarenje ovog mita, nakon restauracije španske monarhije, video svuda oko sebe. U Saturnu koji proždire svoje dete za Goju su se oličavali vladari koji uništavaju svoje podanike i svoju zemlju. On je u to vreme mnogo mislio o moći i načinima na koje vlast tretira svoju decu. Goja je video španske vladare kako uništavaju državu, Napoleonove vojnike kako haraju Španijom i na kraju, restauraciju monarhije koja je pojela i poslednju nadu svoje dece.

Fransisko Goja, Slikarstvo, Španija, Muzej Prado, Umetnost, Istorija umetnosti „Portret Fransiska Goje“, Visente Lopes i Portanja, 1826. Foto: Wikimedia Commons/Museo Nacional del Prado/museodelprado.es

Tema slike "Saturn proždire svog sina", koja se nalazi u muzeju Prado u Madridu, zaoštrila je temu na kojoj je nastala. Po mitu Hronos/Saturn guta svoju decu, koja ostaju živa u njegovom stomaku. To su Hestija (boginja porodice i arhitekture), Demetra (plodnosti), Hera (zaštitnica braka i udatih žena), Had (podzemlje) i Posejdon (more), a kada uništava svog oca, Zevs iz njegovog stomaka oslobađa braću i sestre.

Kod Goje ta mogućnost oslobođenja ne postoji, jer Saturn kida, žvaće svoga sina. Glava i ruka deteta su već progutane, a u jama njegovih usta kao da će se svakog trena zatvoriti i zubi će odgristi lakat druge ruke. Krv se sliva niz deteovo telo i njegove ruke. Na kraju, telo i ne liči na dečje. Jedan od sinova je odrastao i znao da ga otac proždire, što sve čini mnogo užasnijim.


Saturnove oči su iskolačene, ruke zgrčene oko manjeg tela. On  pomamno, gotovo očajnički nezaustavljivo kida meso u bolesnoj opsesiji da ne izgubi svoju moć.

Jesti sopstveno dete je na neki način i samouništenje, jer su deca produžetak našeg života. Zato se i Saturnovo celo telo takođe raspada. Ono je groteskno, nesrazmerno, kao da ima dodatne delove i suvišnu kožu. Dok kasapi svog sina, on i sam deluje iskasapljeno, a slikar je akcenat namerno stavio na meso koje se, u ludačkoj želji za moći, deformiše i raspada.

Ovim je Goja prikazao na šta su ljudi sposobni - na samouništenje do grotesknosti kako bi sprečili promenu i zadržali vlast u svojim rukama.

VIDEO: Oni će vam odneti dušu u pakao! Ovo su demoni srpske mitologije

(D.D.S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boža zemunac

    27. avgust 2019 | 07:38

    Fenomenalno. Dajte više takvih poučnih članaka.Bravo redakcijo.

  • Molder

    27. avgust 2019 | 08:01

    Vecna tema i sada itekako aktuelna

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA