≫ 

Nula komentara na vest o smrti srpskog velikana Vladimira Veličkovića: Gde mi to živimo?

Smrt čuvenog slikara gotovo da je nezapaženo prošla pored svih nas, i to u vreme kada medije najviše "napadamo" kako nas ne obaveštavaju o važnim stvarima

  • 45
Vladimir Velickovic Foto: Profimedia/AKG

Kada su u Parizu u martu ove godine "privremeno" sklonili slike Vladimira Veličkovića, inače dobitnika Legije časti, jer je prikazivala užase koji je srpski narod preživeo za vreme NATO bombardovanja 1999. godine, digla se velika prašina.

Tada je rekao:

- To što se dogodilo apsolutno je užasan gest, da se mi i ovog puta ponižavamo, zaboravljamo u znak sentimentalnosti i osećanja grupe vojnih atašea koji bi, da izložba nije sklonjena, bili u prilici da vide šta su uradili.

- To je gest neodmerene cenzure jer je to bila prilika da oni koji su nas bombardovali vide sav užas koji je njihov pohod ostavio - žrtve, poginule, decu koja su stradala, porušene domove, fabrike, puteve... Pogotovo što niko nije, niti će ikada odgovarati za to.

Veličković je branio sve nas, a danas je preminuo.

Nula komentara na vest o smrti velikog slikara.

Čini se da će širu javnost u Srbiji više ganuti neki sumanuti događaj u rijalitiju ili nova frizura pevačice.

I nije to tako dramatično ako se utešimo saznanjem da su oči celog sveta uprte ka bićima čija slava traje koliko i šokantna informacija o njima. Da smo svi na društvenim mrežama, skupljamo lajkove, živimo od danas do sutra, bez ikakve šire slike i ideje o životu, o nama koji pripadamo negde. Da mladi širom sveta sve više upadaju u depresiju, da ih muči anksioznost, poremećaji spavanja.

Da ne možemo da se zaposlimo, da radimo posao koji volimo, pa tražimo odgovore na pitanja kako da uspemo, kako da budemo srećni. Pa čitamo bestselere o "10 načina da povratite samopouzdanje".

A onda premine jedan veliki Vladimir Veličković, kojeg nikad ne smemo da izbrišemo iz sećanja, ako ni zbog čega drugog, a ono makar zbog toga što nam je dao odgovore na sva ta naša pitanja i traženja:

"Mora se gristi, mora se posedovati određena motivacija i želja i ambicija.

To je ono što mene još uvek drži. Nisam spreman da tu bolesnu ambiciju kritikujem i odbacim.

Ako ste bez ambicije, bez kompletnog angažmana, nema nikakvog mogućeg puta.

Morate verovati u sebe, morate ići svojim stopama i najvažnije - ne povinujte se bilo kakvim mogućim grupnim funkcionisanjima jer morate biti posvećeni onome što radite i verovati onome što radite."

Gotovo nula komentara na vest o smrti velikog slikara.

Biografiju Vladimira Veličkovića pročitajte klikom na ovaj link

VIDEO: Preminuo vitez srpskog slikarstva Vladimir Veličković

(S. Opačić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sasa91

    29. avgust 2019 | 18:45

    Ja stvarno ne znam ko je on, zalosno, znam neke rijaliti "zvijezde" - pacenike, a ne znam ovog covjeka umjetnika, hmm.. mozda je i do vas o cemu pisete

  • Zvezda

    29. avgust 2019 | 19:09

    Ukinite rijalitije ljudi, propadosmo... Saučešće porodici!

  • Antibot

    29. avgust 2019 | 22:34

    Da li je realno da ovi botovi lupaju minuse za naseg istaknutog slikara?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA