≫ 

Komemoracija Vladimiru Veličkoviću u sredu, u Starom dvoru

Preminuo je u 84. godini života

  • 0
Vladimir Veličković

Printskrin: Youtube

Komemoracija povodom smrti našeg velikog umetnika Vladimira Veličkovića, održaće se u sredu, 4. septembra 2019. godine u svečanoj sali Starog dvora (Skupštine grada Beograda) sa početkom u 12 časova. Sahrana će biti obavljena u krugu najuže porodice.

Jedan od najeminentnijih srpskih slikara Vladimir Veličković preminuo je u 84. godini života.

Veći deo svoje karijere proveo je u Francuskoj gde je odlikovan najvišim francuskim odlikovanjem za kulturu, "Commandeuer de l ordredes Arts et des Lettres" i viteškim ordenom Legije časti.

Završio je Arhitektonski fakultet u Beogradu, na nagovor svoga oca koji mu je rekao da je "zanat čoveku uvek u ruci, dok mu je umetnost često na grani". Kasnije je rekao da su studije arhitekture bile jedini kompromis koji je u životu napravio.

Vladimir Velickovic

Foto: Profimedia/AKG

Od 1962. do 1963. godine bio je saradnik Majstorske radionice Кrste Hegedušića u Zagrebu. Seli se u Pariz 1966. godine. Za profesora na Akademiji likovnih umetnosti u Parizu je izabran 1983. godine i na tom mestu ostaje do 2000. Za člana Srpske akademije nauka i umetnosti izabran je 1985. godine.

Izabran je 7. decembra 2005. za člana francuske Akademije lepih umetnosti u odeljenju za slikarstvo. Jedan je od deset akademika ovog odeljenja, na poziciji br. 7. koja ima istoriju dugu dva veka. Prvi je Srbin član ove Akademije, dok je u srodnoj Francuskoj akademiji nauka za dopisnog člana izabran akademik Ivan Đaja, 1956. godine.

U aprilu 2007, Veličković je odlikovan francuskim Ordenom viteza legije časti. U maju 2013. godine je imao izložbu u Galeriji SANU, u istoj galeriji imao je izložbu 2002. godine. Na izložbi iz 2002. motivi su bili vezani za gavrane koji su na zemlji, a 2013. za gavrane koji su poleteli.

Na vrhuncu svoje karijere slike Vladimira Veličkovića prodavane su i za po 50.000 evra.

Ipak, ovaj veliki slikar nije zaboravio Beograd i balast koji ga je sputavao na putu umetnosti. Kako bi pomogao mladim slikarima, osnovao je fondaciju "Vladimir Veličković za crtež" koja dodeljuje nagrade najboljim mladim umetnicima iz oblasti likovne umetnosti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA