Novo lice Beograda upravo nastaje u Knez Miletinoj - na višespratnici i ćilimu (FOTO) (VIDEO)

Program festivala Rekonstrukcija obuhvata i izložbe, prostorne instalacije, tribine, radionice za decu i odrasle, umetnički market, ulične igre i muzički program

  • 0

Lice devojke ispred ćilima ukazuje se pod majstorstvom street umetnika Wupera na zidu u Knez Miletinoj ulici u Beogradu u okviru Festivala Rekonstrukcija čije otvaranje je zakazano za večeras u UK Parobrod. Izložbom i tribinom "Umetnost je na ulici - 20 godina kasnije" biće obeleženo 20 godina od prve akcije kolektivnog crtanja u Beogradu.

Festival traje do 8. septembra, a odvija se na ulicama Dorćola, dvorištu OŠ "Kralj Petar I", UK "Stari grad", a umesto prvobitno planiranog Pančićevog parka, zbog nestabilnih vremenskih uslova, program se sa te lokacije seli u dvorište škole i u "Beogradski market".

Mural, Knez Miletina Wuper ispred svog monumentalnog dela, Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Oslikavanje prvih murala počelo je u četvrtak, 5. septembra i trajaće do 8. septembra, a program festivala obuhvata i izložbe, prostorne instalacije, tribine, radionice za decu i odrasle, umetnički market, ulične igre i muzički program.

Sedam fasada na Dorćolu, odabranih u saradnji sa žiteljima Starog grada, oslikaće dva međunarodna street art super stara - Julieta XLF i Sebas Velasco Senjanina, ali i domaći i regionalni etablirani umetnici i umetnice: "Kriška" studio, Sanja Stojković "Tifani Rubi", Super Timor, Wuper i jedan od pobednika konkursa za mlade muraliste -Bogdan Ðokić Brva.

Mural, Knez Miletina Wuper: Oživljavam neke stvari iz detinjstva, Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Wuper je iz Inđije i kaže da teško objašnjava motive svojih murala. Kaže da veruje u tradiciju i da tu nema mnogo filozofije.

- Oživljavam neke stvari iz detinjstva. Ovde sam spojio lepu devojku i ćilim i verujem da će moj rad obogatiti vizuelni identitet makar ove ulice - kazao je Wuper i dodaje da je u svetu već trend plansko oslikavanje grada.

Mural, Knez Miletina Plasnsko oslikavanje grada trend je u svetu, Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

- Valjalo bi da sledimo taj trend. Počeo sam sa grafitima, a u slikarstvo sam ušao pre dve godine. Godišnje uradim šest većih zidova i 30 manjih murala. Sve više koristim boju, a ne sprej - kazao je Wuper.

Kao omaž prvom graffiti jam-u od pre tačno 20 godina, 7. i 8. septembra od 12 do 20 časova, u dvorištu OŠ "Kralj Petar Prvi" na istom mestu će se odigrati novo kolektivno oslikavanje pod prepoznatljivom etiketom "United Colors of Belgrade", a učestvovaće gotovo 20 autora, odnosno umetničkih kolektiva, aktivnih na srpskoj i međunarodnoj street art sceni, koji će svoje umetničke radove izvesti na zidu dugom gotovo 45 metara.

Jubilej će biti obeležen i izložbom dokumentarnih fotografija i tribinom u UK "Stari grad".

Mural, Knez Miletina Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Dve izložbe ulične fotografije, čiji su autori Marija Konjikujić i Bojan Lacman biće smeštene u dvorište OŠ "Kralj Petar I", gde će se nalaziti i književna prostorna instalacija višestruko nagrađivanog mladog vizuelnog umetnika, Nikole Radosavljevića.

Publici će na istom mestu biti ponuđeni i radovi "za poneti" u okviru postavke "Udomi umetnost".

Edukativni segment festivala ispoljiće se u vidu dveju radionica u dvorištu OŠ "Kralj Petar I".

U subotu od 17 časova, radionicu digitalnih kolaža vodi Jana Bjelica, digitalna umetnica, dok će u nedelju od 12 sati deca uzrasta od 5 do 12 godina sa Tijanom Dimić Antonić učiti kako se prave skice za murale.

Mural, Knez Miletina Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

U "Beogradskom marketu" će 7. i 8. septembra biti postavljena izložba fotografija Ognjena Rankovića "Brutal beton", kao i umetnički market, čije je radno vreme od 12 do 20 časova.

Ispred "Beogradskog marketa" odvijaće se slikanje na panelima, kao i internacionalna izložba stikera.

Tribinski program biće smešten u UK "Stari grad".

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA