≫ 

Srpsko kulturno nasleđe na sajmu u Kini: Virtuelna laboratorija Nikole Tesle i Vinčanska kultura

Sav materijal koji predstavlja srpsku kulturu predstavljen je u digitalnom obliku i prilagođen kineskoj publici

  • 0
Nikola Tesla, naučnik, vinčanska kultura Foto: Profimedia/Alamy, ebay.com

Na Međunarodnom sajmu investicija i trgovine CIFIT 2019, jednom od najvećih sajmova tog tipa u svetu, u kineskom gradu Sjamenu, Srbija, osim promocije turističkih, privrednih i investicionih potencijala, u organizaciji Ministarstva kulture i informisanja u Nacionalnom paviljonu prikazuje i svoje bogato kulturno nasleđe.

Kako je saopštilo Ministarstvo, Zavod za zaštitu spomenika kulture pripremio je predstavljanje spomenika kulture pod zaštitom Uneska, Muzej grada Beograda, Vinčansku kulturu - najstariju evropsku civilizaciju, a prikazana su i dokumenta iz bogatih fondova Muzeja Jugoslavije koja svedoče o kontinuitetu razvijanja kinesko-srpskih odnosa.

- Najveću pažnju posetilaca privukao je film o Nikoli Tesli reditelja Saše Gabrića, pripremljen u saradnji s Muzejom Nikole Tesle iz Beograda kao i virtuelna predstava u realizaciji Digital majnda o pet priča koje svedoče o životu i radu ovog srpskog naučnika. Upotrebom savremene digitalne tehnologije za trodimenzionalno predstavljanje posetioci imaju mogućnost da se virtuelno upoznaju s laboratorijom Nikole Tesle koja se nalazila na Long Ajlendu, radom transformatora, hotelskom sobom Nikole Tesle, elektranama na Nijagarinim vodopadima i Kolorado Springsu, ali i vizijama o budućnosti našeg naučnika - navodi se u saopštenju.

Sav materijal koji predstavlja srpsku kulturu predstavljen je u digitalnom obliku i prilagođen kineskoj publici, a pomoću jednostavne aplikacije, publika može da preuzme sadržaje na kineskom jeziku.

- Kineski zvaničnici i posetioci sajma prijatno su iznenađeni bogatstvom srpskog kulturnog nasleđa, dostignućima naših naučnika i doprinosu svetskoj kulturi i nauci. Veliki značaj predstavljanja naše kulture je i uticaj na povećanje interesovanja za turističku posetu Srbiji - ističe Ministarstvo kulture i informisanja.

Srbija je, inače, počasni gost na ovom sajmu.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA