≫ 

Festival "Rekonstrukcija" ostavio Beograd bogatiji za 22 murala: Ovo su novi simboli Dorćola

Jedna škola dobila je najbolje dvorište

  • 2
Festival rekonstrukcija 2019

Foto: Janko Počuča

Drugi Festival umetnosti na ulici "Rekonstrukcija“ predstavio je stvaralaštvo gotovo 40 umetnika i umetnica iz zemlje, regiona i inostranstva, koji stvaraju u različitim umetničkim disciplinama, sa osnovnom idejom da vrati umetnost u svakodnevni život ljudi. Pored brojnih privremenih umetničkih postavki, učesnici festivala iza sebe su ostavili 7 murala na fasadama Dorćola, kao i 15 radova na zidu u dvorištu OŠ "Kralj Petar I".

Sugrađani i sugrađanke koji žive u Knez Miletinoj 10, sada su bogatiji za impozantni mural mladog srpskog umetnika Wupera, dok se na fasadi zgrade prekoputa, broj 14, nalazi umetničko delo španske autorke Juliete XLF.

Festival rekonstrukcija 2019

U Knez Miletinoj 14 nalazi umetničko delo španske autorke Juliete XLF Foto: Ognjen Ranković

Sebas Velasco iz Španije ovekovečio je najpopularniji jugoslovenski auto "Yugo" na fasadi u Senjanina Ive 8, a Sanja Stojković –Tifani Rubi iz Hrvatske oslikala je fasadu u Dobračinoj 68, dok žiteljima i žiteljkama zgrade u Mike Alasa 34 posle "Rekonstrukcije" ostaju čak tri murala: Tijane Tripković i Barbare Dimić, koje čine studio "Kriška", Super Timora i jednog od dvojice pobednika konkursa za mlade muraliste/tkinje – Bogdana Đokića – Brve.

Festival rekonstrukcija 2019

Rad Bogdana Đokića – Brve, jednog od pobednika Foto: Ognjen Ranković

U okviru festivala obeležen je i jubilej – 20 godina od prvog kolektivnog zidnog slikanja, koje se odigralo u OŠ „Kralj Petar I“. Tim povodom, na istom mestu pod prepoznatljivom etiketom „United Colors of Belgrade“ umetničkog kolektiva „Paint Kartel“ iz Beograda, nastalo je 15 novih radova na kojima je radilo dvadesetak umetnika i umetničkih kolektiva iz zemlje, regiona i inostranstva: Nikola Radojčić – Braća Burazeri i Sub Zero (Srbija), Petar Popović – Piros (Srbija), Akira (Srbija), Weedzor (Srbija), Mosk (Hrvatska), Xymo-Rule (Srbija), Deroks (Srbija), Branko Tešević – Rage (Srbija), Star (Srbija), Sensi (Srbija), Japon (Španija), Skirl (Austrija), Das Drogen (Srbija), Nikola Mihajlović (Srbija) i drugi pobednik konkursa za mlade muraliste/kinje –Jobah.

Na festivalu su posetioci mogli da odaberu neki od izloženih radova u okviru postavke "Udomi umetnost" realizovane u saradnji sa platformom "F12" iz Karlovca, i ponesu ih kući.

Festival rekonstrukcija 2019

U Mike Alasa 34 nalazi se i mural Tijane Tripković i Barbare Dimić, koje čine studio "Kriška" Foto: Ognjen Ranković

Bile su postavljene i tri izložbe ulične fotografije u dvorištu OŠ "Kralj Petar I" čiji su autori: Marija Konjikušić ("Preoblikovani prostor/šetnja kroz predgrađe"), Ognjen Ranković ("Brutal beton") i  Bojan Lacman ("Disorder"), kao i književna prostorna instalacija višestruko nagrađivanog mladog vizuelnog umetnika, Nikole Radosavljevića.

Realizovane su i dve radionice – jedna digitalnih kolaža mlade digitalne umetnice Jane Bjelice i druga dečja pod vođstvom umetnice Tijane Dimić Antonić, gde su najmlađi posetioci/teljke učili kako se prave skice za murale.

Na festivalu je bio zastupljen i tribinski program, koji će se nastaviti i u ostatku godine u okviru platforme "Rekonstrukcija", a koji se bavio emancipatorskim potencijalom intervencija u javnom prostoru, kao i uticajem uličnih umetničkih praksi na profesionalni razvoj umetnika/ca.

Festival rekonstrukcija 2019

Mosk iz Hrvatske ostavio je trag u dvorištu OŠ "Kralj Petar I" Foto: Ognjen Ranković

Festival rekonstrukcija 2019

Rad Weedzora (Srbija) u OŠ "Kralj Petar I" Foto: Ognjen Ranković

Festival rekonstrukcija 2019

Xymo-Rule (Srbija) na zidu dvorišta OŠ "Kralj Petar I" Foto: Janko Počuča

Festival rekonstrukcija 2019

U Knez Miletinoj 10 nalazi se impozantni mural mladog srpskog umetnika Wupera Foto: Janko Počuča

Festival rekonstrukcija 2019

Sebas Velasco iz Španije ovekovečio je najpopularniji jugoslovenski auto "Yugo" na fasadi u Senjanina Ive 8 Foto: Janko Počuča

Festival rekonstrukcija 2019

Murali u dvorištu OŠ "Kralj Petar I" Foto: Ognjen Ranković

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA