Grupa žena prekinula tribinu u Novom Sadu: Tvrde da su žene isključene iz polja savremene umetnosti

Smatraju da se ženama oduzima kompetentnost da učestvuju u javnoj debati

  • 5
performans novi sad, Muzej savremene umetnosti Vojvodine

Foto: Andraš Juhas / Mašina

Grupa kustoskinja, istoričarki umetnosti, umetnica prekinula je u četvrtak tribinu "Velike izložbe kao polje društvene moći" organizovanim performansom, protestvujući protiv načina organizacije tribine na kojoj su učestvovali samo muškarci – kustosi, profesori i umetnici. Tribina je održana u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu.

U njihovom saopštenju se navodi da su žene isključene iz polja savremene umetnosti, bez obzira na njihov doprinos u polju organizovanja velikih i važnih izložbi, kritičkom razmatranju savremenih izlagačkih praksi, kustoskom radu i politikama izlaganja. Kako obrazlažu:

- Izražavamo nezadovoljstvo zbog načina organizovanja tribine koji nameće toksični maskulinitet kao način komuniciranja, delovanja i ostvarivanja uspeha, kako u polju umetnosti i kulture, tako i u društvu uopšte. Ovo je samo još jedna u nizu tribina koje se organizuju u značajnim institucijama umetnosti u Srbiji gde su učesnici tribine isključivo muškarci - navele su one.

performans novi sad, Muzej savremene umetnosti Vojvodine

Performans koleginica u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu Foto: Andraš Juhas / Mašina

Kako se navodi u saopštenju, radi se o simptomu šire društvene politike "oduzimanja kompetentnosti ženama da učestvuju u javnoj debati o izvorima moći i načinima njene distribucije u institucijama savremene umetnosti i kulture."

Intervencija grupe kustoskinja, istoričarki umetnosti i umetnica je završena pozivom publici da zajedno s njima napuste tribinu, što je je nekolicina i učinila.

Tribina je, zatim, nastavljena.

performans novi sad, Muzej savremene umetnosti Vojvodine

U njihovom saopštenju se navodi da su žene isključene iz polja savremene umetnosti Foto: Andraš Juhas / Mašina

Govornici na tribini bili su umetnici Nikola Božović i Vladislav Šćepanović, koji su i profesori na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, istoričar umetnosti i kustos Branislav Dimitrijević, profesor Visoke škole za likovnu i primenjenu umetnost u Beogradu, zatim istoričar umetnosti i kustos Muzeja savremene umetnosti u Beogradu (MSUB) Zoran Erić, te direktor MSUV Radovan Jokić i muzejski savetnik i kustos MSUV Nebojša Milenković u ulozi moderatora.

(Telegraf.rs/M.D. i V.K./Mašina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aca

    14. septembar 2019 | 16:16

    Lezi lebe da te jedem.

  • Pedja

    14. septembar 2019 | 16:19

    Ovima se vidi na faci da su isfrustrirane... Potreban im je muskarac,ali je problem sto muskarci takve nece...

  • Sveto

    14. septembar 2019 | 15:56

    Dignite ruke a spustite g....E pa će nas biti više i pobedili smo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA