Njujork ima fenomenalnu novu biblioteku od 40 miliona dolara: Ima i divan pogled na rajski vrt

Ponos za ceo komšiluk!

  • 0
Njujork biblioteka Foto: Wikipedia/Jim.henderson

Biblioteka zajednice Hanters Point je jedna od najlepših javnih ustanova koje je Njujork iznedrio ovog veka. Međutim, koštala je više od 40 miliona dolara, bila je potrebna decenija da se izgradi i umalo se u tome nije uspelo.

Budući da stoji među novim, turobnim zgradama, Biblioteka zajednice Hanters Point predstavlja "divu" koja paradira pored reke u Kvinsu.

Kompaktna je. Ima 22.000 kvadratnih metara i visoka je 25 metara. 

Unutrašnjost je fenomenalna; Foto: Printskrin/YouTube/Queens Public Library

Koštala je više od 40 miliona dolara i građena je godinama, pa se postavlja pitanje - zašto Njujork ne može da napravi više zgrada kao što je ova?

Zgrada će biti otvorena 24. septembra, a njeni ogromni, ekscentrični prozori će mamiti poglede spolja, kao i iznutra - posetioci će imati očaravajući pogled na veliki deo grada. Zidovi iznutra su obloženi bambusom koji daje toplu, smirujuću, elegantnu notu. Ispred zgrade se nalazi i ginko bašta, pa kompletno zdanje predstavlja ponos za ceo komšiluk!

Ambicija dizajnera i loša gradska birokratija su razlozi zašto je ustanova građena jednu deceniju.

Ali, svoj danak je uzeo i otkaz prethodnog direktora biblioteke i štrajk brodske isporuke u Španiji koja je snabdevala staklo. Građani Kvinsa zahvalnost duguju lokalnom članu gradskog veća Džimiju Van Brameru, bivšem službeniku biblioteke, koji je održao ovu ideju u životu kad je gradska skupština htela da od svega odustane.

Šta vi mislite o ovoj nesvakidašnjoj građevini? 

(D.M./ Telegraf - Pop&Kultura)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA