≫ 

Odbrojavamo do izložbe "Pijanista - pet godina na ulici, zid i delo"

Podesite alarm na četvrtak, 3. oktobar u 19 časova, i pravo u galeriju SKC-a na otvaranje izložbe ovog jedinstvenog umetnika

  • 0
Andrej Josifovski, muralista, izložba Foto: Promo

Najpoznatiji srpski ulični umetnik, Andrej Josifovski, kog većina zna i pod nadimkom Pijanista, uveliko se sprema za svoju samostalnu izložbu, na kojoj će promovisati i knjigu. Datum, vreme početka i mesto održavanja su zakazani, 3. oktobar u 19 časova, u galeriji SKC-a, a naziv izložbe je vrlo simboličan: "Pijanista - pet godina na ulici, zid i delo".

Jer, kako od ovog mladog beogradskog muraliste i arhitekte odvojiti ulicu, zid i umetnost? Nikako! Oni su poslednjih pet godina postali sastavni deo njega, a i on se uspešno utopio u njih.

Pola decenije uživamo u premijerama radova Josifovskog. Neretko se pitamo i odakle mu naviru ideje. Njegovo stvaralaštvo odavno je izašlo iz okvira Bežanijske kose (gde je počeo sa oslikavanjem zidova) i stiglo i u druge delove Beograda (upravo završava najveći mural na Dorćolu).

Upoznali su ga odlično i Somborci, kada je u njihovom gradu nacrtao Nikolu Jokića na zidu njegove osnovne škole. Simpatišu ga i u Apatinu zbog onog velikog starog alasa što ih, zahvaljujući Andreju, pozdravlja sa zida. A zbog svog neverovatnog dara postao je sastavni deo i mnogih drugih gradova.

Sve to što nas je poslednjih pet godina oduševljavalo, sada možete pogledati na jednom mestu: izložbi čije je otvaranje Pijanista zakazao za četvrtak, 3. oktobar, u 19 časova, u galeriji SKC-a (Kralja Milana 48). Radovi, ali i priče o njima našli su svoje mesto i u monografiji, koja će, takođe, biti promovisana na ovoj izložbi.

- Neka nas zidovi koji slobodno koračaju ulicom uvek podsećaju da nas lepota otvorene komunikacije čini višim bićima na zemlji. Pet godina na ulici, slikajući murale, dokazujem da su zidovi stvarani da spajaju, a ne da razdvajaju ljude. Murali su tu da se na zidove ne gleda kao na ogradu, već kao na prozor u svet mašte - kaže Josifovski.

- Pijanista? Pojava Pijaniste na asfaltu Beograda značajan je događaj na kulturnom planu grada, posebno na polju umetnosti murala. Pijanista je Šopen strit-arta - kaže o Andreju akademski slikar Vladan Ljubinković.

Reči hvale imao je i glumac Milan Lane Gutović.

- Njegovi murali su me ubedili da vreme jeste lekar i zaista leči sve. Ali nije baš neki kozmetičar. Zbog toga bi trebalo da svako vreme nabavi nekog svoga Andreja.

Podsećamo, otvaranje izložbe je u četvrtak, 3. oktobra u galeriji SKC-a, u 19 časova. Dođite da vas Pijanista još jednom ubedi da zaista jeste svojevrsni kozmetičar ovog vremena.

(J. Stakić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA