Pogledajte dela samoukih vizionara iz celog sveta: Drugo Trijenale Muzeja naive iz Jagodine

Izložba će biti otvorena 16. oktobra u Umetničkom paviljonu "Cvijeta Zuzorić" u Beogradu i trajaće do 10. novembra

  • 1
2.Trijenala umetnosti samoukih vizionara, Muzej Naivne i Marginalne Umetnosti, jagodina Foto: Muzej Naivne i Marginalne Umetnosti

Na Drugom Trijenalu umetnosti samoukih vizionara Muzeja naivne i marginalne umetnosti (MNMU) u Jagodini ove će godine biti izloženo 172 dela 69 umetnika iz 20 zemalja.

Trijenale se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Srbije, a izložba će biti otvorena 16. oktobra u Umetničkom paviljonu "Cvijeta Zuzorić" u Beogradu i trajaće do 10. novembra, rečeno je danas Tanjugu u muzeju.

Na konkursu je bilo prijavljeno 145 umetnika iz 32 zemlje sa 660 dela, a međunarodni žiri je radio u sastavu: Džon Mejzls iz Londona, Nina Krstić iz Jagodine (MNMU), Vladimir Abakumov iz Bara, Ivana Jovanović iz Jagodine (MNMU), Mario del Kurto iz Lozane i Nina Ljubomirović iz Jagodine.

Na izložbi u "Cvijeti Zuzorić" biće predstavljena dela umetnika iz Argentine, Australije, Brazila, Velike Britanije, Danske, Izraela, Irana, Japana, Kube, Nemačke, Novog Zelanda, Portugala, Rusije, SAD, Srbije, Uzbekistana, Finske, Francuske, Čilea i Francuske.

Na svečanom otvaranju izložbe, uz prisustvo brojnih gostiju iz zemlje i inostranstva, umetnika i diplomatskih delegacija, kažu u Muzeju, biće dodeljene i nagrade autorima najuspešnijih ostvarenja, po oceni žirija:

"Velika nagrada za izložena dela", "Posebno priznanje za izložena dela", "Otkupna nagrada", "Nagrada za ukupan umetnički rad" i Počasno priznanje "Oto Bihalji-Merin".

Specijalni gosti izložbe biće umetnici Anuđ Saini iz Indije i Andre Robijar iz Francuske.

- Trijenale umetnosti samoukih vizionara osnovan je 2016. godine i nastavak je likovne manifestacije koje Muzej naivne i marginalne umetnosti u Jagodini organizuje od 1970. godine, prvo kao Salon, zatim Bijenale i sada Trijenale, a "imale su značajnu ulogu u realizaciji osnovnog zadatka muzeja, da naivnoj i marginalnoj umetnosti pruže celovitu muzeološku zaštitu, prenoseći pravu sliku o njenoj suštini, visokoj umetničkoj vrednosti i autentičnosti, uz jasno razgraničenje od drugih oblasti neakademskog stvaralaštva, oblasti amaterizma i diletantizma - ističu u Muzeju.

Bilo je deset salona, a bijenalnu formu, pod nazivom "Bijenale jugoslovenske samouke likovne umetnosti", dobio je 1981.godine na sugestiju Ota Bihalji-Merina, podsećaju u ovoj ustanovi.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dragan

    6. oktobar 2019 | 07:37

    Muzej naive u Jagodini nije popularan kao druga mjesta ali je po značaju ispred svih.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA