≫ 

Od Valjeva do Pariza: O izuzetnom životu i stvaralaštvu Ljube Popovića izašlo je čak 13 monografija

Njegove slike se danas nalaze u prestižnim muzejima, galerijama i privatnim kolekcijama

  • 0
Ljuba Popović

Ljuba Popović / Foto: Wikipedia/Slavica Batos Popović

Na današnji dan 1934. godine rođen je Ljubomir Ljuba Popović, srpski slikar koji je preko pedeset godina živeo i stvarao u Francuskoj.

Ovaj akademik neosporno je jedno od najvećih imena savremene likovne scene. Rođen je u Tuzli, detinjstvo je proveo u Valjevu, a diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovih umetnosti u Beogradu.

Slikanje je učio od Marka Čelebonovića, Đorđa Andrejevića Kuna, Mila Milunovića... Uz Olju Ivanjicki, Leonida Šejku i druge, bio je i član grupe "Mediala".

Godine 1963. rešio je da se preseli u Pariz. Sa sobom je poneo samo blok sa crtežima i pet oslikanih platana. Čelebonović ga je usmerio na Žinet Sinjak, ćerku slikara Pola Sinjaka, koja gde je upoznala sa Reneom de Solijeom, uvaženim teoretičarem umetnosti. De Solije je napisao tekst za monografiju o Ljubi, prvu ikad objavljenu u Francuskoj o jugoslovenskom slikaru. 

Ljuba popović, Ima li života posle smrti

"Ima li života posle smrti", Ljuba Popović / Foto: Reprint

Ljuba se družio sa mnogim uglednim ličnostima francuske umetničke scene. Njegova međunarodna karijera je obeležena velikim brojem samostalnih i kolektivnih izložbi. O njemu je izašlo čak 13 monografija!

- Slike imaju sopstvenu sudbinu, na koju se ne može uticati i o kojoj je čak iluzorno i razmišljati. Važna je jedino ta čudesna energija koja kroz njih struji i koja ostavlja tragove kako u životu slikara, tako i u životu kolekcionara - jednom je izjavio.

Njegove slike se danas nalaze u prestižnim muzejima, galerijama i privatnim kolekcijama.

Uz njegovu podršku, osnovana je Moderna galerija Valjevo, koja je pre četiri godine proslavila trideseti rođendan.

Slikar LJuba, Ljubomir Popović

Printksin: Youtube/Goli Zivot TV HAPPY

Dvaput se ženio. Prvi put sa arhitektom Natašom Jančić sa kojom je dobio ćerke Adrianu i Tianu, a drugi sa arhitektom i psihologom Slavicom Batos sa kojom je dobio sina Aleksu.

Ljubomir Ljuba Popović je preminuo 12. avgusta 2016. godine u Beogradu. Sahranjen je u Valjevu, na brdu iznad kuće u kojoj je proveo detinjstvo.

Retrospektivna izložba slika "Ljuba Popović (1934-2016)" prošlog meseca je otvorena u Galeriji likovne i muzičke umetnosti SANU. Posetioci će moći da je pogledaju do 20. oktobra ove godine. Autori su Nikola Kusovac i Slavica Batos.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA