Izložba u čast Milorada Pavića u Biblioteci grada Beograda

Upriličena je 10 godina posle Pavićeve smrti, 90 godina posle njegovog rođenja i 35 godina od pojavljivanja njegovog najpoznatijeg dela "Hazarski rečnik"

  • 0
BEOGRAD IZLOZBA PAVIC

Foto: Tanjug/Andrija Vukelić

Multimedijalna izložba "Pavić od Š do A" u čast pisca Milorada Pavića otvorena je sinoć, 15. oktobra, u atrijumu Biblioteke grada Beograda.

Autorka izložbe Isidora Injac i saradnica Jasmina Mihajlović podsetile su na Pavićev život i književni opus i stvaralaštvo, izrazivši zadovoljstvo što posle Narodne biblioteke, svojevrstan omaž ovom velikom srpskom umetniku i piscu daje i Biblioteka grada Beograda, grada u kojem je živeo i stvarao.

Prateći koncepciju i nit kojom je, kako su podsetile, očarao i svet, istaknuto je da je Pavić od književnosti, kao vremenske, napravio reverzibilnu umetnost.

- Kada uzmemo 'Hazarski rečnik' možemo da ga čitamo kako hoćemo i odakle god hoćemo, od kog slova hoćemo. Svako slovo na sebi nosi pojmove koji su najsignifikantniji za život i stvaralaštvo Milorada Pavića - rekla je Isidora Injac.

BEOGRAD IZLOZBA PAVIC

Foto: Tanjug/Andrija Vukelić

Na izložbi je saopšteno da je u planu i svetska prezentacija izložbe.

Izložba je rađena skoro godinu dana, i upriličena je 10 godina posle Pavićeve smrti, 90 godina posle njegovog rođenja i 35 godina od pojavljivanja njegovog najpoznatijeg dela "Hazarski rečnik".

Prisutni su bili predstavnici kulturnog života Beograda.

Izložba je dvojezična i biće otvorena do 31. oktobra.

(Tanjug.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA