≫ 

U dvorcu Eđšeg, blagu Vojvodine, nedavno su se okupljali beskućnici. Sad je zasijala balska dvorana

Prostor su koristile i razne sportske organizacije

  • 0
dvorac Eđšeg Printskrin: Youtube/ Manual co

Spomenik kulture, dvorac Eđšeg u Ulici Antona Čehova 4, gotovo u samom centru Novog Sada, godinama je bio svratište za beskućnike, u skoro potpuno ruiniranom stanju. Tako je bilo sve do 2012. godine kada je zdanje rekonstruisano i u potpunosti opremljeno. Radove je nadzirao Zavod za zaštitu spomenika kulture, a iznos uložen u rekonstrukciju je 55 miliona dinara. Eđšeg sadrži tri sporedne dvorane i veliku balsku veoma bogato dekorisanu.

Objekat Eđšeg izgrađen je 1890. godine za potrebe streljačkog društva Novog Sada, na stogodišnjicu od osnivanja istog. Projektovao ju je poznati arhitekta Đerđ Molnar u eklektičkom stilu, a sagradio zidar Karl Lehrer.

Proglašena je spomenikom kulture i stavljena pod zaštitu države 2007. godine. Naziv ovog objekta je mađarska reč koja znači "jedinstvo" tj. to je naziv sportskog kluba koji je dugo godina bio smešten u prostorijama Eđšega.

dvorac Eđšeg Dvorac Eđšeg, Printskrin: Youtube/ Manual co

Prvobitni vlasnik dvorca Građansko streljačko društvo nije radilo za vreme Drugog svetskog rata. Komunističke vlasti su 6. decembra 1945. godine društvo osudile zbog navodne saradnje sa okupatorom i konfiskovali mu celokupnu imovinu.

Prostor su, potom, koristile razne sportske organizacije, a do sredine osamdesetih i sama Streljačka družina „Novi Sad 1790”. U družini su pokrenuli postupak za rehabilitaciju.

Konačno dobio svoju namenu

Eđšeg je 15. septembra 2014. godine konačno dobio svoju namenu. Na svečanom otvaranju prostorija nakon rekonstrukcije, date su na korišćenje novom centru kulture grada. Objekat je idealno mesto za organizovanje kulturno-umetničkih dešavanja, koncerata, takmičenja i drugo.

(Telegraf.rs / Ilovenovisad.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA