≫ 

Most koji se "okreće" i u kome pod postaje plafon: Arhitektonska iluzija usred norveške šume

Prostire se na skoro 11.000 kvadrata i čine ga dve umetničke galerije, koje istovremeno povezuju severnu i južnu obalu ove reke

  • 1
Novi Muzej umetnosti u Norveškoj Foto: Shutterstock

Nedaleko od Osla neverovatna arhitektonska konstrukcija oduzima dah. Belom i bajkovitom mostu usred zimzelene šume dato je prikladno ime - "Zaokret", "The Twist". No to nije samo most, već i novi muzej umetnosti koji spaja dve obale reke Randselva. On je i prelaz, ali i skulptura u koji ljudi mogu da uđu i uživaju u unikatnom izložbenom prostoru.

Most-muzej dizajnirala je danska firma Bjarke Ingels Group (BIG). Prostire se na skoro 11.000 kvadrata i čine ga dve umetničke galerije, koje istovremeno povezuju severnu i južnu obalu ove reke.

Na oko 79 kilometara od Osla, ova zgrada je deo Kistefos parka i muzejskog kompleksa. Otakako je otvoren ovog septembra, "Zaokret" je postao i zvanično najveća skulptura na otvorenom u modernoj umetnosti.

Sama zgrada koštala je oko 22 miliona dolara. Spolja njena spiralna forma podseća na mešanje karata. Deluje zaokružena, ali ako se podgleda izbliza, jasno je da nju čine uravnoteženi i sasvim ravni paneli.

Spirala nije jedina iluzija. Dok posetioci hodaju galerijom, a reka juri ispod njih, u jednom trenutku im se učini da je pod postao plafon, a plafon pod. U pitanju je dizajn koji povezuje prostore, odnosno dve galerija, ali zbog svoje lepote i sam postaje galerija.

"Zaokret" je otvorila izložba "Hodgkin i Krid", u kojoj su spojena dela dva bitanska umetnika - slikara Hauarda Hodgkina (1932-2017) i konceptualnog umetnika Martina Krida (51), koja ranije nisu izlagana zajedno. Njihova dela su izložena u različitim galerijama, ali tako da među sobom stvaraju svojevrsni dijalog.

Izložba će trajati do 17. novembra, kada se i sam muzej zatvara. Ponovo će biti otvoren u maju 2020. godne. Ulaznice za ovaj muzej mogu se kupiti na ulazu u park Kistefos, u kome se muzej nalazi. Koštaju 150 norveških kruna ili oko 1.700 dinara za odrasle, dok su cene niže za penzionere i studente. Ulaz je besplatan za one posetioce koji imaju 16 i manje godina.

 
 
 
View this post on Instagram
«It’s in the middle of fucking nowhere!» like owner Christen Sveaas says 😂 But no! The Twist is actually situated in the municipality of Jevnaker, about an hour north of Oslo (and with direct bus from Gardermoen AirPort - hey! 😎), surrounded by beautiful Norwegian nature 🌳🏞 «It’s in the middle of the perfect place for a sculpture park with a world class museum» we would rather say! . . . #kistefos #thetwist #kistefosmuseum #jevnaker #ringeriksregionen @visitnorway @visit_innlandet @visitscandinavia #scandinaviandesign #scandinavia #tourist_trip #travelguide #travelgram #mustsee #placetovisit #bestofnorway #norwegiannature #bestofnorwegiannature #culturetrip #culturaltravel #gotonorway #explorenorway #exploreart #sculpturepark #norge #norway #innlandet #architecture #arcdaily 📸 @laurianghinitoiuA post shared by Kistefos (@kistefos) on

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA