Posebno iznenađenje na Sajmu knjiga: Egipat dovodi pisce i ministre, a ovo je njihov raspored

Predstaviće svoju bogatu kulturu kroz istoriju dužu od 5.000 godina

  • 0
Egyptian, Egipat, egipćani Foto-ilustracija: Pixabay

Gost 64. Međunardonog beogradskog sajma knjiga u narednih sedam dana, Egipat - zemlja počasni gost te najveće kulturne manifestacije u regionu, posetiocima će se predstaviti raznolikim kulturnim programom.

Sajam na čijem će otvaranju govoriti i egipatski pisac i direktor Međunarodnog sajma knjiga u Kairu Haitam Al Haj Ali biće prilika da Egipat posetiocima predstavi svoju bogatu kulturu i stvaralaštvo kroz istoriju dužu od 5.000 godina, a u tome će pomoći brojni egipatskih pisaca, ministarka kulture, tri biviša ambasadora u Srbiji i SFRJ i nekadašnji ministra za antikvitete, članovi baleta Kairske opere.

Članovi baleta Kairske opere, osnovanog 1966. godine, a koji je poznat i po izvođenju Aide pored piramida, prvi nastup imaće već na svečanom otvaranju sajma koji će se do 27. oktobra odvijati pod sloganom "Pismo glava".

Otvaranju štanda Egipta - zemlje prijatelja Sajma knjiga, koji je samo prošle godine posetilo 193.000 ljudi, prisustvovaće ministri kulture dve zemlje Ines Avdel Dahen i Vladan Vukosavljević, kao i gradonačelnik Beograda.

Pisac Haitam Al Haj Ali, koji je i predsednik Generalne egipatske organizacije za knjige, a čija su najpoznatija dela "Bol je iznenadila vreme" i "Eksperimentisanje u kratkim pričama, studija o pričama Jusufa Šarunija" učestvovaće u ponedeljak na orkuglom stolu "Sajmovi knjiga i izadavačka delatnost".

Diskusija o knjizi “Egipatska književnost u prevodu na srpski", uz učešće egipatskih pisaca i novinara planirana je za utorak.

Objavljivanje srpske verzije knjige "Srbija u očima Egipta", planiranom za sredu, prisustvovaće između ostalih ministar Ivica Dačić, bivši ambasadori Egipta u SFRJ i Srbiji Amr Alguvejli, spisateljica Mai Kaled.

Seminar "Iskustvo u prevođenju srpske književnosti na arapski", kao i predavanje o razvoju filmske industrije u Egiptu egipatskog filmskog režisera Ahmeda Avada, planirani su za petak.

Subota je rezervisana za projekciju filma "Dnevnik državnog tužioca" reditelja Teufika Saleha, snimljenog po knjizi Teufika Al Hakima kao i za diskusiju o knjizi "Kairo u 1.000 godina" autora Gamala Gitanija. Projekcija filma "Ogrlica i narukvica" reditelja Kairi Bešara, rađenog po priči Jahje Tahera Abdulaha i diskusija o knjizi "Egipatske kraljice" govoriće Mamduh Eldamat - profesor Egiptologije i bivši ministar antikviteta u Egiptu u planu su za poslednji dan Sajma knjiga.

Tokom sajma, zemlja počasni gost, organizovaće i brojne radionice za decu. Na štandu Egipta 24. oktobra nastupiće trupa "Al Aragoz" koja pokretima ruku "priča priče".

Balet Kairske opere nastupiće u nedelju u beogradskom Narodnom pozorištu, a u ponedeljak u SNP U Novom Sadu, a članovi trupe osim delova iz poznatih baletskih predstava, izvešće i tradicionalne egipatske plesove.

Besplatne ulaznice se mogu preuzati u Srpskom narodnom pozorištu.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA