≫ 

Sada je i zvanično: Rusija vraća 166. stranicu Miroslavljevog jevanđelja u Srbiju, a evo i kada

Povratak 166. stranice Miroslavljevog jevanđelja, jedine nedostajuće stranice najstarijeg sačuvanog srpskog rukopisa na ćirilici, uz istovremeno vraćanje dela renesansnog ruskog umetnika, dogovorili su srpski i ruski predsednik

  • 3

Među sporazumima koji će danas, tokom posete ruskog premijera Dmitrija Medvedeva, potpisati srpski i ruski zvaničnici je i sporazum o primopredaji 166. stranice Miroslavljevom jevanđelja, koja se nalazi u Nacionalnoj biblioteci u Sankt Peterburgu, kao i sedam slika ruskog umetnika Nikolaja Reriha, s kraja 19. i početka 20. veka, koje čuva Narodni muzej u Beogradu.

Kako Tanjug saznaje, ova primopredaja bi trebalo da se dogodi do kraja godine u Moskvi.

Povratak 166. stranice Miroslavljevog jevanđelja, jedine nedostajuće stranice najstarijeg sačuvanog srpskog rukopisa na ćirilici, uz istovremeno vraćanje dela renesansnog ruskog umetnika, dogovorili su srpski i ruski predsednik, Aleksandar Vučić i Vladimir Putin, tokom Putinove posete Beogradu u januaru ove godine.

Miroslavljevo jevanđelje

Foto: Wikimedia/Djordje Stakić

U međuvremenu, trebalo je obaviti brojne procedure, jer, kako je Tanjugu ranije rečeno u Nacionalnoj biblioteci u Sank Peteburgu, u Rusiji postoji zakon o zabrani povratka umetničkih dela koja se nalaze na teritoriji te zemlje.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja

    19. oktobar 2019 | 20:46

    Jednu stranicu ne mogu da vrate sto godina, kako od takvih ocekivati pomoc u oruzju? Rusi, srpska zabluda!

  • Vosa

    19. oktobar 2019 | 23:27

    Ne vraca nego je trampi za slike njihovog slikara Reriha. Rusi nikad nista ne daju

  • Imenjak

    19. oktobar 2019 | 18:36

    A braca

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA