≫ 

Da li će se najskuplja slika na svetu naći u Luvru: Vrednost može da se sroza zbog jednog otkrića

Izložbeni prostor je osmišljen tako da se lako prilagodi u slučaju da neka dela ipak ne stignu

  • 1

Najveća izložba dela Leonarda da Vinčija biće otvorena u francuskom muzeju Luvr povodom 500 godina od smrti umetnika, ali, iako se datum otvaranja bliži, jedna stvar je još pod znakom pitanja.

Najvažnije dešavanje u svetu umetnosti u poslednjih nekoliko godina izazvalo je veliku pažnju javnosti, pa će postavci koja počinje 24. oktobra moći da prisustvuju samo oni koji su na vreme rezervisali karte.

To će biti prvi put da će se na jednom mestu naći toliki broj slika, skica i crteža renesansnog genija. Da Vinčijeva rodna Italija pomogla je Francuskoj u pripremi i na nekoliko meseci joj ustupila neka od najvrednijih dela, poput Vitruvijevog čoveka.

Međutim, umetnički svet i dalje spekuliše da li će se "Spasitelj sveta”, najskuplja i jedna od najkontroverznijih slika na svetu, naći na izložbi.

Izložbeni prostor je osmišljen tako da se lako prilagodi u slučaju da neka dela ipak ne stignu, što ukazuje na to da ni autori još ne znaju da li će doći do miserioznog dela o čijoj se lokaciji spekulisalo poslednjih meseci.

Leonardo Da Vinci, slika Foto: Tanjug/AP

Vrednost "Spasitelja sveta" vrtoglavo je porasla sa 1.175 dolara na 450 miliona, kada je 2008. petočlani tim stručnjaka oformljen ispred Nacionalne galerije presudio da je reč o Da Vinčijevom originalu.

Slika je jedno vreme, kako se veruje, bila deo kolekcije engleskog kralja Čarlsa I, a onda je iz istorijskih arhiva nestala krajem 18. veka. Potom se, u 19. veku, pojavila u zbirci jednog britanskog industrijalca.

Slika je 1958. prodata u vrednosti današnjih 1.350 dolara, a 2005. na aukciji u Nju Orleansu za 1.175 dolara. Novi vlasnici, dileri umetninama Robert Sajmon i Aleksandar Periš, odneli su je konzervatorki Dajani Modestini. Ona je uklonila sve naknadne slojeve, nakon čega je utvrđeno da je delo naslikao Da Vinči.

Međutim, stručnjaci iz sveta umetnosti proteklih meseci morali su da reše još jednu zagonetku - gde se uopšte nalazi najskuplja slika na svetu?

Njujork tajms je otkrio da ju je na aukciji 2017. godine za rekordnih 450 miliona dolara kupio zastupnik saudijskog princa Muhameda bin Salmana. Nakon toga su se pojavili izveštaji da je slika usred noći prebačena na prestolonaslednikovu superjahtu "Serena".

Jahta duga 134 metra, ovog leta je bila usidrena u blizini egipatskog grada Port Said, a "Spasitelj sveta" najvjerovatnije krasi jednu od njenih prostorija.

Luvr je tražio sliku na pozajmicu, ali su se pojavile glasine da je od te ideje odustao zbog sumnje da slika ipak nije delo ruku Da Vinčija, već njegovog pomoćnika.

(Telegraf.rs/The Guardian)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Đura

    20. oktobar 2019 | 10:59

    Ako to nije delo Leonardo Da Vinčija,onda nije ni Monaliza.Kao da je pozirala ista osoba.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA