≫ 

Muzej Salvadora Dalija na Floridi: Opustite se na unikatnoj klupi ekscentričnog umetnika

Kad je zgrada pravljena, bilo je jasno da mora imati i lep vrt koji će da je okružuje...

  • 0
Dali Museum, St. Petersburg, Florida

Muzej Salvadora Dalija / Foto: Shutterstock

Ova nesvakidašnje zanimljiva klupa nalazi se u bašti Muzeja Salvadora Dalija u Sent Pitersburgu, petom najnastanjenijem gradu Floride.

Muzej je posvećen umetničkom stvaralaštvu Salvadora Dalija, ekscentričnog španskog slikara svetskog renomea. Zdanje poseduje najveću kolekciju njegovih dela van Evrope - 96 ulja na platnu, preko 100 crteža i akvarela, 1.300 grafika, fotografija, skulptura, umetnina i knjiga.

Ceo muzejski kompleks odiše mirom i predstavlja pravo mesto za relaksaciju. Kad je zgrada pravljena, bilo je jasno da mora imati i lep vrt koji će da je okružuje.

Ispred glavne fasade muzeja se nalazi pećina sa živim zidom od biljaka i vode, pa se naziva "Izvor mladosti". Iza zdanja je park sa satovima koji se tope na klupama, lavirint i ogromna statua velikih brkova Salvadora Dalija. 

The Dali Museum, St. Petersburg Florida, muzej

Muzej Salvadora Dalija / Foto: Profimedia

Posetioci vole da se opuste, odmore i fotografišu na ovim "blesavim", veoma interesantnim klupama koje oličavaju čuvene Dalijeve slike sa topljenim satovima. Klupa ima više i napravljene su od krečnjaka. Nazvane su po donorima Dalijevog muzeja.

Vrt se zove "Avant-garden" i inspirisan je lokalnom florom i Dalijevom fascinacijom dualnošću, umetnošću i prirodom, Apolonom i Dionisom.

Ceo posed stvara jedinstven pejzaž, kombinaciju učenja i spokoja. Čak postoji i "Bašta matematike" koja đacima i studentima pomaže da iskuse vezu između matematike i prirode, dok lavirint poziva na istraživanje.

Video: Dok Amerika preti razaranjem Irana hajde da pogledamo najlepšu kuću te zemlje

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA