Svečano otvoren 12. Kondenz festival

Festival savremenog plesa i performansa Kondenz

  • 0
Kondenz Foto: Luka Knežević Strika

Dvanaesto izdanje Festivala savremenog plesa i performansa Kondenz svečano je otvoreno u sredu, 23. oktobra predstavom „Efemerne konfesije - songovi o dekadenciji, krizi očinstva i alkoholu“ u Kulturnom centru Grad, u organizaciji Stanice Servisa za savremeni ples.

Kondenz Foto: Luka Knežević Strika

Marijana Cvetković, menadžerka Stanice Servisa za savremeni ples istakla je angažovan program ovogodišnjeg izdanja koji pokriva teme značajne za mnogo šire društvene grupe od umetničkih:

- Ove godine smo uspeli da napravimo jako veliki program, veći nego ranije, zato što smo nekako bili tvrdoglaviji da uprkos odsustvu ozbiljne podrške nađemo načina da dovedemo više umetnika, i da otvorimo više tema za koje smatramo da su važne, hitne i velike ne samo za plesnu, već i za kulturnu scenu. Čini mi se da će to biti vrlo zanimljivo izdanje festivala, vrlo angažovano iako je svaki dosad imao istu notu, ali smo ovog puta uspeli da otvorimo čak i više tema od onih koje su umetničke. Teme koje se tiču polja performansa i normativa unutar plesa i odnosa prema telu, do političkih tema kakvi su uslovi rada u kulturi i uslovi rada za žene, umetnice i kulturne radnice. Mislimo da su to teme koje prevazilaze polje plesa, koje zapravo obuhvataju čitavu našu društvenu stvarnost i tiču se ogromnog broja ljudi. U ovom konkretnom slučaju mi smo želeli da damo primer jedne male zajednice kao što su plesna i performans, i problema sa kojima se ta zajednica sreće kada se govori o uslovima rada, a da zapravo to bude samo jedan uzorak društvenih problema oko ovog pitanja koja pokrivaju mnogo veći broj ljudi.

Kondenz Foto: Luka Knežević Strika

Efemerne konfesije su post-kabaretski muzički igrokaz koji se opire kanonima, kategorijama, šablonima i paternima nizom performansa fokusiranih na turbulentne emotivne relacije protagonista različitih iskustava i profesija. U predstavi su dreg kraljice Markiza de Sada i Dekadenca, dreg kraljevi Zed Zeldić Zed, Darlin Brando i Fritz Klein, kao i lažna kraljica Johanna Helmut Kohl.

Markiza de Sada, jedna od likova u predstavi rekla je da je učešće na Kondenz festivalu u formi predstave samo još jedan način na koji se trude da skrenu pažnja na društveno – političku stvarnost:

- Naši utisci su sasvim sigurno fantastični. Predstava je prvobitno izvedena pre oko godinu i po dana isto u Kulturnom centru Grad. To je zapravo nastavak sage, a postoje i neki drugi delovi otelovljeni u svemirskoj epopeji koju su Efemerne konfesije izvele u maju ove godine. Takođe, tu je i radio drama Efemerne audio-pinjate koju možete poslušati na lajv-strimu Radio Beograda. Učešće na Kondenz festivalu u ovoj formi je samo još jedan korak u našem zajedničkom radu i različitim narativima kroz koje pokušavamo da obradimo naše odnose, ali i društveno – političku zbilju.

Kolektiv Efemernih Konfesija insistira na hibridnoj scensko-muzičkoj formi koja ne samo da referiše na čitav spektar istorijskih primera performansa u čijem fokusu je čin preoblačenja, integriše sve oblike dreg izraza na jednom mestu, već i kritički artikuliše dnevno-političku stvarnost.

U okviru sutrašnjeg festivalskog programa (u četvrtak, 24. oktobra) od 20 sati u Bitef teatru, publika će imati priliku da pogleda performans „Volitant“ Rite Gobi iz Mađarske, koji predstavlja stanje između „već-ne-tu“ i „još-ne-tu“ uvodeći nas u svet metamorfoze.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA