≫ 

Verovali ili ne, Srbi hrle u Beč, ali ne zbog posla, već zbog izložbe slika

Odlaze čak i samo na jedan dan, da iskoriste jedinstvenu životnu priliku i vide umetnička dela pristigla iz celog sveta

  • 4
Karavađova izlozba, Srbi Foto ilustracija: Shutterstock

Ni zbog posla, ni zbog Mocart kugli. Poslednjih 10-ak dana Srbi za svoj vikend-beg biraju Beč, gde je upravo otvorena jedna od najvažnijih izložbi slika i skulptura u Evropi. U austrijsku prestonicu odlaze čak i samo na jedan dan, samo da se prošetaju po Muzeju istorije umetnosti i isto veče vrate kući.

Od sredine oktobra Karavađove slike i Berninijeve skulpture, simboli barokne umetnosti, izložene su zajedno u čuvenom muzeju na Trgu Marije Terezije. Mnoge od njih tu su na pozajmici iz drugih muzeja - "Rijska“ u Amsterdamu, Muzeja moderne umetnosti iz Njujorka, Luvra, Nacionalne galerije iz Londona, Firence i drugih, te je mogućnost da se vide zajedno zaista jedinstvena životna prilika.

David i Golijat Karavađo "David sa glavom Golijata" Autor: Karavađo

Tako je došlo do toga da imenima dvojice italijanskih umetnika turističke agencije nude arnažmane za Beč, a da Srbi, koji su to umeli da prepoznaju, odlučno grabe priliku da vide ovo umetničko blago. Brojnost ovih aranžmana svedoči o velikoj potražnji.

Mikelanđelo Merizi ili Karavađo (1571-1610) i Đovano Lorenco Bernini (1598-1680) su bili veoma značajne i uticajne ličnosti koje su stvarale u najplodnijem baroknom dobu u Italiji. Njihova dela su bitno oblikovala evropsko slikarstvo i vajarstvo.

Bogorodica sa brojanicom Bogorodica sa brojanicom Autor: Karavađo

Iako se baš u Beču nalazi najvrednija kolekcija Karavađovih slika (čak i najpoznatiji "David sa glavom Golijata", "Bogorodica sa brojanicom" i "Krunisanje Isusa krunom od trnja") ovom prilikom su izloženi i eksponati pozajmljeni iz drugih muzeja.

Među njima se nalaze i čuvena platna "Narcis" (Nacionalna galerija antičke umetnosti u Rimu), "Dečak kojeg je ujeo gušter" (Nacionalna galerija London), "Sveti Jovan Krstitelj" (Nelson-Atkins muzej umetnosti).

Narcis Narcis Autor: Karavađo

Što se tiče Berninija, posetioci će moći da vide njegovu čuvene "Meduzu" i "Svetog Sebastijana", zatim "Poprsje kardinala Rišeljea", modele za najmanji obelisk u Rimu "Slon i obelisk", zatim i za čuvenu "Ekstazu svete Tereze", koja se nalazi i crkvi Svete Marije Pobedonosne u Rimu.

Izložba sadrži preko 70 remek-dela, a osim njihovih, u Muzeju istorije umetnosti izložena su dela i drugih umetnika koji su stvarali u prvoj polovini 17. veka u Rimu.

Ne treba propustiti ni "Pokolj mladenaca vitlejemskih" Gvida Renija, koja je posuđena iz Nacionane galerije u Bolonji, "Mariju Magdalenu" Artemizije Đentileski, prve žene koja je primeljena u Akademiju likovnih umetnosti. Ovo će biti prvi put da je ova slika, koja se inače nalazi u Piti palati u Firenci, izložena očima javnosti.

Tu su i slike Karačija, Pusena, Pretija, Pjetra da Kortone, skulpture Močija, Finelija, Algardija i drugih.

Mogućnost da budu viđeni na jednom mestu ističe značaj ove izložbe.

Ono što je novo jeste da slike i skulpture nisu razdvojene, već postavljene jedna kraj druge.

Izložba u Muzeju istorije umetnosti je otvorena od 15. oktobra 2019. do 19. januara 2020. godine. Cena ulaznice u Muzej, koja nije deo agencijske ponude, iznosi 16 evra po osobi.

(D.D.S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA