≫ 

Fotografije, prepiska, lične stvari: Izložba o Milutinu Milankoviću otvorena u Narodnoj banci Srbije

U okviru obeležavanja jubileja - 140 godina od njegovog rođenja i 110 godina od dolaska na Univerzitet u Beogradu

  • 0
Milutin Milankovic izlozba Foto: Tanjug/Sava Radovanovic

Izložba o jednom od najvećih srpskih naučnika, Milutinu Milankoviću, otvorena je sinoć, 5. novembra, u Narodnoj banci Srbije u Beogradu.

U okviru obeležavanja Milankovićevih jubileja, 140 godina od rođenja i 110 godina od dolaska na Univerzitet u Beogradu, izložbu organizuju Udruženje "Milutin Milanković" i NBS pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Srbije.

Postavka sadrži, između ostalog, arhivski materijal iz oblasti kojima se poznati naučnik bavio, kao i lične stvari, fotografije, prepiske sa poznatim svetskim naučnicima... 

Milutin Milankovic izlozba Foto: Tanjug/Sava Radovanovic

Izložba počinje prikazom ledenih doba na našim prostorima, a potom hronološki prikazuje period od dolaska Milutinovih predaka u jednoj od srpskih seoba, školovanje u Dalju, Osijeku i Beču, građevinsku aktivnost u Beču, saopšteno je iz NBS.

Posetioci mogu da se upoznaju i o Milankovićevom radu na Univerzitetu i Akademiji u Beogradu, njegovom boravku u internaciji u Budimpešti, učešću na pravoslavnom kongresu u Carigradu 1923. godine i sa njegovom bogatom građevinskom aktivnošću u Srbiji i Jugoslaviji.

Predstavljen je arhivski materijal iz oblasti u kojima su oslikane Milankovićeve naučne misli, od kojih se neki prvi put pojavljuju u javnosti, a posebnu vrednost imaju materijali prikupljeni u Umetničko-istorijskom muzeju u Beču i Arhivu Mađarske akademije nauka u Budimpešti.

Milutin Milankovic izlozba Foto: Tanjug/Sava Radovanovic

Iako je, posle završenih studija i promovisanja u doktora tehničkih nauka, stekao ugled afirmisanog građevinskog stručnjaka i pronalazača, Milanković 1909. godine, poput brojnih srpskih intelektualaca iz rasejanja, nošen dubokim patriotizmom, napušta udoban život, uspešan i finansijski veoma unosan posao građevinskog inženjera u Beču i dolazi u Beograd za profesora Filozofskog fakulteta.

Vrhunac svog stvaralačkog rada doživio je radeći i živeći 50 godina u Beogradu.

Video: Umro Stiven Hoking, čovek koji je predvideo budućnost

(Tanjug.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA