Andra Stevanović bio je arhitekta kojim Srbija treba da se ponosi: Stvorio je važna zdanja

Nije mnogo projektovao, ali ono što je uradio do danas traje, jer su Srbi ponosni na njegove zgrade koje predstavljaju svojevrsna arhitektonska dela

  • 2
Andra Stevanović, srpski arhitekta i profesor Velike škole. Andra Stevanović / Foto: Wikipedia/ PedjaNbg

Na današnji dan 1859. godine rođen je arhitekta Andra Stevanović, profesor Velike škole, projektant značajnih zdanja Beogradua i Srbije.

U Beogradu se i rodio, a u rodnom gradu je završio osnovnu školu i Realnu gimnaziju, a potom i Tehnički fakultet 1881. godine. Tu se nije zaustavio.

Više godina je proveo na studijama Tehinčke visoke škole u Berlinu gde je stekao praktično znanje. Diplomirao je i položio državni ispit, uspeh koji je u Nemačkoj tad bilo veoma teško ostvariti, budući da je tu mogućnost davala malom broju stranaca.

Po povratku u Beograd, zaposlio se kao inženjer u Ministarstvu građevina, a potom i kao profesor Tehničkog fakulteta Velike škole gde je radio sve do penzije 1924. godine. I tu je imao privilegiju, jer je bio jedan od prvih osam redovnih profesora Univerziteta u Beogradu koji su birali sav drugi nastavni kadar.

Andra Stevanović, srpski arhitekta i profesor Velike škole. Andra Stevanović, prvi sleva, sa drugim profesorima Univerziteta u Beogradu / Foto: Wikipedia/sanu.ac.yu

Nije mnogo projektovao, ali ono što je uradio do danas traje, jer su Srbi ponosni na njegove zgrade koje predstavljaju svojevrsna arhitektonska dela. Pojedine od njih su:

1. Uprava fondova (danas Narodni muzej) koju je projektovao zajedno sa Nikolom Nestorovićem

2. Beogradska zadruga, takođe sa Nikolom Nestorovićem

3. Srpska kraljevska akademija (danas zgrada SANU) sa D. Đorđevićem

4. Zgrada sa zelenim pločicama (Kuća trgovca Svetozara Stamenkovića), ugao Kralja Petra i Uzun-Mirkove, takođe sa Nikolom Nestorovićem

5. Crkva Svetog Save u Kosovskoj Mitrovici

6. Zgrada Bogoslovije u Prizrenu...

Andra Stevanović, srpski arhitekta i profesor Velike škole. Uprava fondova, danas Narodni muzej u Beogradu / Foto: Wikipedia/Museum of Science and Technology Belgrade

Andra Stevanović je preminuo 15. novembra 1929. godine u Beogradu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • JS

    12. novembar 2019 | 15:42

    A sada su dosli neki Folici, Stojcici, Vesici da nam upropaste grad. Neznalice i ljudi koji su unistili grad, njegove ulice i zdanja.

  • Stefan

    12. novembar 2019 | 19:12

    Za to što je uradio zaslužio je mnogo veću i bitniji ulicu od one u naselju Medaković Padina.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA