≫ 

50 godina niko ne zna gde je nestala slika Karavađa: Da li je upletena sicilijanska mafija?

Istražitelji već 50 godina pokušavaju da doznaju šta se dogodilo sa skupocenom slikom i je li mafija imala prste u celoj aferi

  • 0
Rođenje Hrista sa svetim Franjom i svetim Lovrom ukradeno 1969. godine iz crkve Sv. Lovre u Palermu

Foto: wikipedia/Amrita

Prvo mesto na lestvici najvrednijih umetničkih slika za kojima se traga, zauzima Karavađovo platno "Rođenje Hrista sa Svetim Franjom i Svetim Lovrom" ukradeno 1969. godine iz crkve Sv. Lovre u Palermu.

Sliku dimenzija 268 cm x 197 cm u Rimu je 1609. godine naslikao barokni umetnik Mikelanđelo Merisi da Karavađo.

Karavađovo platno potom je prevezeno na Siciliju, gde je punih 360 godina visilo iznad oltara u Crkvi Sv. Lovre, sve dok ga pre 50 godina, tačnije u noći 17. na 18. oktobar 1969. godine, dvojica provalnika nisu izrezala iz okvira i odnela. Od tada se slici gubi svaki trag.

Godinama se nagađalo da je krađu naručila sicilijanska mafija, ali za to nikada nisu pronađeni dokazi.

Novinari britanskog dnevnog lista "Guardian" došli u posed video intervjua koji je 2001. godine snimljen s Benedetom Rokom, parohom Crkve Sv. Lovre u Palermu.

Snimak na kojoj Roko otvoreno govori da je platno sve vreme bilo u domu šefa mafije Gaetana Badalamentija i da je godinama bilo dobro sakriveno od očiju javnosti.

Badalamenti je u to vreme bio jedan od najmoćnijih mafijaša na Siciliji, bavio se švercom kokaina u Ameriku i bio je "težak" 1.65 milijardi dolara. U videu paroh govori da mu je šef mafije poslao komadić platna kao dokaz da je slika kod njega, nudeći mu pritom pregovore o uslovima pod kojima sliku pristaje da vrati Crkvi. Dva puta ga je kontaktirao čak i pismeno.

O pismima i komadu platna koje je primio od šefa mafije Badalamentija paroh je obavestio policiju, ali zapisnik je nestao. Benedeto Roko u međuvremenu je umro, ali još uvek je živa Antonela Lampone koja je u to vreme kao 15-ogodišnja devojčica s majkom, Marijom Gelfo, i tetkom živela u Crkvi Sv. Lovre u Palermu gde je njena majka radila kao spremačica.

Narcis

"Narcis" / Autor: Karavađo

Istražiteljima koji su je nedavno ispitali Lampone je rekla da nikada neće zaboraviti tu noć.

- Grmelo je, sevalo, a kiša je padala k'o iz kabla. Moja majka i tetka bile su prve koje su stigle na mjesto događaja. Vrištale su i plakale - rekla je istražiteljima.

Nakon toga i sama Lampone je skočila iz kreveta i otrčala do oltara nad kojim je godinama visila slika. Tada je videla da slike više nema. Lampone se prisetila da su ona, majka i tetka nekoliko narednih dana provele tugujući nad tim gubitkom.

- Nisu ukrali samo sliku, oteli su i člana moje porodice - rekla je.

Takođe, potvrdila je i izjave koje je u video-intervjuu dao paroh. Kazala je da se seća da je paroh njoj i njenoj majci rekao da su ga kontaktirali lopovi i ponudili mu da s njima sklopi dogovor o povratku slike.

- Pitala sam policiju jesu li iskazi moje majke još uvek u policijskim arhivima. Bila je ispitana desetine puta, ali rekli su mi da su svi zapisnici o njenim iskazima nestali - ispričala je Lampone novinarima "Guardiana".

Detektivi se bore s vremenom. Mnogi osumnjičeni i svedoci zločina su preminuli. Paroh Benedeto Roko umro je 2013, a Maria Gelfo dve godine nakon krađe. Živ više nije ni Badalamenti koji je umro 2004. godine.

Bogorodica sa brojanicom

"Bogorodica sa brojanicom" / Autor: Karavađo

Lampone se takođe prisetila da je nekoliko sedmica pre krađe njena majka tražila bolju zaštitu prozora u crkvi, a nakon što ju je nekoliko sumnjivih osoba pitalo može li ih pusti unutra kako bi se mogli diviti slici.

- Moja majka se zabrinula i zatražila je od Vatikanske kurije da bolje zaštite prozor koji gleda na ulicu, a kroz koji se vidi Karavađova slika. Kurija je odgovorila da za tim nema potrebe. Međutim, lopovi su upravo kroz taj prozor te kišne noći pre 50 godina ušli u crkvu - ispričala je Lampone.

Nada da će misterija nestale slike biti rešena po ko zna koji put pojavila se prošle godine u junu nakon što su italijanski detektivi objavili da je policijski doušnik Gaetano Grado rekao da je Badalamenti bio u kontaktu s trgovcem umetnina u Švajcarskoj. Istražitelji su se nakon toga fokusirali na Švajcarsku. Nadaju se da tamo postoje novi svedoci koji mogu da otkriju jednu od najvećih misterija u istoriji umetnosti.

Pritom, najvažnije je pitanje u kakvom je stanju slika. Godine 1989. lokalni bivši mafijaš Frančesko Marino Manoja, koji je sarađivao s vlastima, rekao je da je upravo on bio jedan od kradljivaca koji su ukrali Karavađovo platno tako što su ga zamotali u tepih. Lampone se setila da je te noći bio ukraden i tepih, pa je lako moguće da su lopovi u njega zamotali platno kako bi ga zaštitili od kiše.

- Ta odluka pokazala se fatalnom za sliku - naveo je policijski istražitelj Mauricio Ortolan kojem je Manoja rekao da se boja delimično raspala kada su prostrli platno.

I Mišel Kupone, policijski službenik koji je bio prisutan u toku ispitivanja Frančeska Manoje, kaže da boja na platnu, posebno boja stara vekovima, lako puca.

- Smotati sliku iz 16. veka jedna je od najgorih stvari koje neko može napraviti. Kada su ponovno pronađene po celoj su dužini platna imale duboke horizontalne pukotine - tvrdi Kupone koji je već viđao slike koje su lopovi krali.

Video: Od devojke baba u svega par koraka

(Express.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA