≫ 

Otvoren prvi muzej vagine: Na izložbi tamponi i instalacije o menstruaciji

Polovina sveta je ima. Svi smo došli na svet kroz nju, a ipak je vagina i ostatak ginekološke anatomije i dalje tabu tema...

  • 8
Muzej vagine

Foto: Profimedia

U nadi da će razbiti mit o tabu delovima tela, prvi muzej vagine, posvećen ginekološkoj anatomiji, otvoren je u osvetljenom zatvorenom prostoru u Kamdenu, u Londonu.

Muzej je otvoren zahvaljujući javnom prikupljanju novca. Više od 1.000 ljudi je ukupno doniralo 50.000 funti. Direktorka muzeja, Florens Šekter, kaže da je njena motivacija postavljanja ovog prostora bila jednostavna.

- Otkrila sam da postoji muzej penisa na Islandu, ali ne i vagine igde na svetu, pa sam rešila da ga otvorim - ističe Šekter.

Muzej vagine

Foto: Profimedia

Kad su je novinari dodatno pitali o motivaciji, uz osmeh je dodala:

- Volim vaginu. Ja sam biseksualna žena.

Prva izložba, koja je već otvorena i trajaće do kraja februara sledeće godine, zove se "Mitovi o vagini i kako se boriti protiv njih". Bavi se pogrešnim shvatanjima ginekološke anatomije - čistotom, izgledom, menstruacijom, seksom i kontracepcijom.

Muzej vagine

Foto: Profimedia

- Polovina sveta ima vaginu. Svi smo došli na svet kroz nju, a ipak je vagina i ostatak ginekološke anatomije i dalje tabu tema - piše na posteru izložbe.

Izložba će imati i prateći program u vidu događaja i performansa koji će se odigrati u muzeju, uključujući i komičnu predstavu i čitalački klub o feminističkoj literaturi.

Pored eksponata, muzej je pun informacija o vagini, a ima i suvenirnicu gde posetioci, između ostalog, mogu kupiti vulva razglednice ili šolje u obliku vagine.

Video: Milan je pre šest godina na ženinu nadgrobnu ploču uklesao vaginu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA