Muškarci koje je voleo Leonardo da Vinči: Oni su bili njegova muza

Poznato nam je njegovo stvaralaštvo, ali šta znamo o ovom renesansnom slikaru kao muškarcu, o njegovim ljubavima i strastima?

  • 2
Leonardo da Vinci Portret

Leonardo da Vinči / Foto: Wikipedia/Web Gallery of Art

Leonardo da Vinči je najpoznatiji slikar u svetu. Međutim, nova opera daje nove detalje na njegove privatne strasti, prikazujući njegove intenzivne veze sa dvojicom asistenata.

Poznata su nam Da Vinčijeva interesovanja za botaniku i ljudsku anatomiju, njegovo istraživanje umeća letenja, ratnih mašina, toka vode. Poznate su nam i njegove slikarske veštine, pa čak i njegovi radovi koji nisu dovršeni. Ali, šta znamo o Leonardu kao muškarcu, o njegovim ljubavima i strastima?

Umetnik za sobom nije ostavio dnevnik. Zanimao ga je spoljni, a ne unutrašnji svet. Bez obzira na to, pisci - od biografa Đorđa Vasarija do Sigmunda Frojda, izučili su hiljade Leonardovih zapisa tražeći tragove i objašnjenja.

Pet stotina godina nakon smrti renesansnog slikara, nova opera kompozitora Aleksa Milsa i Brajana Malina slavi njegovu privatnu stranu i usredsređuje se na njegovu vezu sa dva asistenta.

Salvator Mundi, verovatno Leonardo da Vinci, izmedju 1490-1519. godine

"Salvator Mundi", Leonardo da Vinči, između 1490-1519. godine. Foto: Wikimedia Commons/Shakko

Đan Đakomo Kaproti, poznat kao Da Vinčijev "Salaj", tj. "Mali đavo", bio je dečak iz siromašne porodice koji je 1490. ušao u Leonardov atelje kad je imao 10 godina. Da Vinči je tad bio u kasnim tridesetim. Mali Đan je bio problematičan. Neprestano je krao od Leonarda i njegovih gostiju, ili je jeo više nego što je njegov poslodavac smatrao pristojnim. Međutim, bio je marljiv, pa je u ateljeu radio punih 25 godina.

Frančesko Melci je ušao u Leonardov život oko 1505. godine. Nasuprot Đanu - Salaju, ovaj mlad čovek je poticao iz ugledne milanske porodice, pa je postao "sekretar" ateljea. Da Vinči i on su razvili intimnu vezu koju pojedini istoričari umetnosti opisuju kao "odnos oca i sina". Melci je bio u potpunosti drugačiji od Salaja i po položaju u društvu i po ponašanju. Leonardo ga je oslovljavao sa "majstor Frančesko".

- Nova opera prikazuje ljubavni trougao. Leonardo iz veze sa Salajem prelazi u odnos sa Melcijem - ističe Malin.

Leonardo da Vinci, Vitruvian man

"Vitruvijev čovek", Leonardo da Vinči / Foto: Wikimedia/Luc Viatour / https://Lucnix.be

U kasnijim godinama, Leonardo se preselio u Francusku, ali je poveo oba asistenta. Međutim, Salaj se vratio u Milano i nije bio pored Da Vinčija na samrti 1519. godine.

- Leonardo mu je ostavio samo polovinu vinograda, dok je Melciju namenio beleške i mnoge slike. Izgleda da se dugi niz godina odigravala privatna drama oko ovog ljubavnog trougla - napominje Malin.

Da Vinči je i Salaja i Melcija prikazivao kroz svoja dela - kako i kroz pisanu reč, tako i kroz slike. Oba muškarca su bila poznata po svojoj fizičkoj lepoti, pa se za Salaja veruje da je bio model za slike "Bahus" i "Sveti Jovan Krstitelj".

Saint John The Baptist, Leonardo da Vinci

"Sveti Jovan Krstitelj", Leonardo da Vinči / Foto: Wikipedia/Public domain

- Leonardo je toliko često slikao Salaja da se ne može poreći da mu je bio muza. Mnogi misle da je bio Leonardov dečko jer mu je kupovao odeću, putovali su zajedno, i svi su govorili o njegovoj fizičkoj lepoti - kaže Mils i dodaje:

- Izučili smo veliki broj dokumenata i propratnog materijala jer smo želeli da budemo sigurni, u kolikoj meri je to moguće. Stručnjaci Da Vinčijevog dela smatraju da je slikar bio homoseksualac, jer sve na to ukazuje, a opera nam daje šansu da istražimo i taj deo ovog vanvremenskog umetnika - zaključuje Mils.

Skorašnja biografija Leonarda da Vinčija, autora Voltera Ajzaksona, više se bavi ovom stranom umetnika, a i TV drama koja se bavi životom slavnog slikara će sledeće godine biti prikazana na malim ekranima. Da Vinčija će predstaviti Ejdan Tarner (Aidan Turner), poznat po ulozi patuljka Kilija u trilogiji "Hobit".

(Telegraf.rs/Bbc.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aleks

    19. novembar 2019 | 15:48

    Legendarni slikar koji je doprineo civilizaciji. Ne treba ni raspravljati o njegovom privatnom zivotu.

  • dzej

    19. novembar 2019 | 15:06

    I ta je bio, nije se tim hvalio!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA