≫ 

Posetioci ovog muzeja mogu da prespavaju u slici Edvarda Hopera

Noćenje košta 150 dolara i sve je rasprodato do februara

  • 0
Western motel Autor: Edvard Hoper

Izložba "Edvard Hoper i američki hotel" otvorena je pre pet nedelja u Muzeju lepih umetnosti Virdžinije, a pored 60 radova ovog slikara, ono što posetioce naročito privlači je mogućnost da u jednoj od njih i prespavaju.

Usred muzeja do detalja je izrađen jedan od apartmana, tačnije onaj sa Hoperove slike "Vestern motel" (Western Motel) iz 1957. godine. Slika prikazuje ženu u bordo haljini koja sedi na krevetu i posteljini slične boje i gleda pravo u posmatrača. Svetlo dolazi sa ogromnog prozora iza nje, kroz koji se može videti planinski pejzaž.

U muzeju je svaki detalj sa slike prenet u sobu, od ugla, svetlosti, planiskog venca koji se vidi kroz prozor, sve do kožnih kofera na podu. Delovi nameštaja i dekora istorijski su tačni, a čak je i izdanje magazina "Tajms" iz 1957. godine ostavljeno da posetioci imaju čime da se zanimaju. Sve je tu, naravno, osim same žene. Ona ili on mogu postati deo slike, tj. prespavati u ovoj muzejskoj sobi, za 150 dolara po noći. Interesovanje je toliko da je soba rasprodata sve do februara.

 
 
 
View this post on Instagram
I went as a HopperA post shared by Margot Boyer-Dry (@m.bigdeal) on

Virdžinija muzej nije prvi došao na ovu ideju. Kao deo izložbe "Van Gogove sobe" 2016. godine Institut umetnosti u Čikagu ponudio je repliku čuvene "Spavaće sobe u Arlu" i oglasio je na Airbnb-ju.

Edvard Hoper bio je američki slikar i grafičar, glavni predstavnik pravca Američka scena. Njegove teme su često usamljeni, beživotni, otuđeni i ukočeni likovi. On se posebno interesovao za scene iz života ljudi u američkim velikim gradovima ili za tipične pejzaže iz predgrađa, da bi pokazao kako se iza tih samo naizgled savršenih dekora kriju tragične ljudske sudbine i otuđene osobe. Na njegovim platnima vladaju mir i tišina koji podstiču posmatrača na meditaciju o onome šta se zaista dešava iza realističkog prikaza situacije.

 
 
 
View this post on Instagram
Today at VMFA, I toured the recently opened “Edward Hopper and the American Hotel” exhibition. While I thoroughly enjoyed his tautly dramatic (and pared down to the bare essentials) paintings, it was a softly shimmering little oil from across the gallery floor that drew me in. And whose was it? Well, John Singer Sargent’s, of course, with his take on a hotel room from 1905. I mean, which artist’s room would you rather stay in? Also quite enjoyed examining “War News from Mexico”, 1848, the first 19th C. American painting to reference a hotel. Note the African-Americans literally outside the doorway foreshadowing the segregation of the American hotel which would endure more than another hundred years. . . #vmfa #virginiamuseumoffinearts #edwardhopper #americanart #americanhotel #johnsingersargent #richardcatonwoodville #vmfahopperA post shared by Barbara Lennard Scott (@silverinthebarn) on

Na njegovim slikama su isto tako važni prozori bez stakla koji pružaju viziju spoljašnjeg sveta iz unutrašnjosti prostorija ili obratno.

Njegova najpoznatija slika je "Noćni sokolovi" (Nighthawks) iz 1942. godine, o kojoj je Telegraf.rs ranije pisao.

(D.D.S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA