≫ 

110 godina od rođenja Milene Pavlović Barili: Otvorena izložba "Mileni u čast" u Ruskom domu

Izloženo je oko 100 umetničkih radova članova ULIS-a i radovi iz drugih gradova širom Srbije...

  • 0
Izlozba Mileni u cast

Foto: Tanjug/Filip Krajinčanić

Izložba i umetnički program pod nazivom "Mileni u čast", povodom 110 godina od rođenja čuvene umetnice Milene Pavlović Barili, otvorena je sinoć u Ruskom domu u Beogradu.

Organizator ove svečenosti je Udruženje likovnih stvaralaca (ULIS) "Milena Pavlović Barili" iz Požarevca u partnerstvu s Fondacijom Milenin dom - Galerija Milene Pavlović Barilli, a pod pokroviteljstvom Grada Požarevca.

Veče su otvorile mlade balerine, članice požarevačke škole "Kralj Aleksandar Prvi" koje su nastupile uz muziku iza baleta "Labudovo jezero" Petra Čajkovskog.

Izlozba Mileni u cast

Foto: Tanjug/Filip Krajinčanić

U uvodnoj reči, predsednica ULIS-a Katarina Vukašinović, zahvalila je svima koji su učestvovali u realizaciji ovog projekta.

- Ideja je da se kroz ujedinjene umetničke veštine slikarstva, ručnih radova, muzike i glume obeleži 110 godina od rođenja Milene Pavlović Barili, naše svetski poznate umetnice. Da se izražavamo različitim umetnostima i upoznamo širu javnost s našim talentima - kazala je Vukašinovićeva.

Glumica Tijana Mišković bila je u ulozi slavne umetnice, a obučena u autentičnu haljinu iz tog vremena, slikala je čuveni "Autoportret s velom".

Izlozba Mileni u cast

Foto: Tanjug/Filip Krajinčanić

U izložbenom delu mnogobrojni posetioci su mogli da uživaju u reprodukcijama Mileninih slika u vlasništvu Fondacije Milenin dom - Galerija Milene Pavlović Barilli, u čije ime je govorila Violeta Marković, koja se zahvalila i ukazala na važnost ovakvih projakata.

Izloženo je oko 100 umetničkih radova članova ULIS-a i radovi iz drugih gradova širom Srbije.

U prostorijama Ruskog doma predstavljeni su i ručni radovi Kola srpskih sestara "Bosiljka Bosa Pavlović", čije je osnivač bila Milenina baka, po kojoj Kolo i nosi ime.

Izlozba Mileni u cast

Foto: Tanjug/Filip Krajinčanić

Tradiciji srpskog naroda i identitetu umnogome su doprineli, prema rečima sadašnje upravnice Jasmine Živković, Milenina baka i deka, trgovac Stojan Pavlović i supruga Bosiljka.

U svečanom progamu učestvovao je i Gradski ženski hor "Barili" iz Požarevca pod dirigentskom palicom Katalin Tasić.

Čast da zvanično otvori izložbu imao je zamenik direktora Ruskog doma Jevgenij Ðomin, koji je u svom govoru istakao da je velika čast biti domaćin obeležavanja tako važnog jubileja.

Izlozba Mileni u cast

Foto: Tanjug/Filip Krajinčanić

- Zahvalan sam svim učesnicima i organizatorima iz Požarevca što smo imali priliku da se ovom izložbom osvrnemo još jednom na stvaralaštvo svetske umetnice Milene Pavlović Barili. Imali smo mogućnost da se, uživajući u bogatom umetničkom programu, upoznamo s talentima naslednika velike Milene - istakao je Ðomin.

Izložba "Mileni u čast" u Ruskom domu biće otvorena do 10. decembra.

Video: Poslednje delo genija kojeg su streljale ustaše: Koju tajnu kriju Beračice Save Šumanovića

(Tanjug.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA