≫ 

Najtraženija slika Gustava Klimta pronađena nakon 23 godine: Lopovi je sakrili u zidu?

Portret dame, sliku koja je nestala pre 23 godine, pronašao je baštovan u pregradi u zidu

  • 0
The Gustav Klimt Portrait of a Lady Portret dame / Foto: Wikiedia/Gustav Klimt

Policija u Italiji proverava da li je slika koja je pronađena u zidu jedne umetničke galerije nestalo delo Gustava Klimta koje je ukradeno pre 23 godine.

Slika je pronađena u zidu galerije gde je pre nestanka bila izložena. "Portret dame" jedna je od najtraženijih nestalih umetničkih dela.

Slika je pronađena juče nakon što je baštovan, skidajući bršljen sa zida galerije Riči Odi u gradu Pjačenca na severu Italije, pronašao metalna vratanca, a iza njih torbu u kojoj je bila slika.

Iz galerije kažu da se čeka potvrda o autentičnosti umetničkog dela.

- Pečat i vosak na poleđini slike su originalni - kratko je izjavio Masimo Ferari, direktor galerije.

Veruje se da su sliku u pregradi ostavili lopovi da li sa namerom da je vrate, ili da je kasnije preuzmu, što nikad nisu učinili.

Veoma je čudno. Odmah nakon krađe pretražen je svaki metar galerije i bašte. Ono što je najčudnije jeste da je slika u odličnom stanju. Ne deluje kao da je stajala u torbi izložena velikim temperaturnim promenama 22 godine - rekao je Ferari.

Krađa portreta otkrivena je 22. februara 1997. godine, ali se verovalo da su je lopovi uzeli tri dana ranije. Inspektori su verovali da je krađu počinio "neko iznutra". Istraga je ponovo otvorena 2016. godine, nakon što su pronađeni tragovi DNK na ramu, za koje se verovalo da pripadaju lopovu.

Policija veruje da su lopovi koristili opremu za pecanje kako bi skinuli sliku sa zida i podigli je sve do krova galerije, gde su sliku izvadili iz rama koji su potom bacili na pod.

(Telegraf.rs/Guardian)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA