≫ 

Nešto sasvim nesvakidašnje: Radovi od igračaka i recikliranog materijala na Kosančićevom vencu

Sama tehnika prostornog kolaža ili asemblaža je retko eksploatisana, tako da ova izložba predstavlja autentičan umetnički događaj u Srbiji

  • 0
Ivan Kocić "Whistle", Ivan Kocić, 100 x 100 cm asemblaž, 2017.

Samostalna izložba radova Ivana Kocića, pod nazivom "Reciklaža igre", biće otvorena 14. decembra u 19h u Atelier DivArt galeriji na Kosančićevom vencu u Beogradu.

Biće predstavljeni ženski portreti izvedeni u tehnici asemblaža. Opredelivši se za reciklirani materijal, fragmente dečjih igračaka, umetnik stvara autentična likovna ostvarenja. Sama tehnika prostornog kolaža ili asemblaža je retko eksploatisana, tako da Kocićeva izložba predstavlja autentičan umetnički događaj u Srbiji. Odabir odbačenih igračaka kojima umetnik gradi svoje slike intenzivira zainteresovanost i mladih generacija za njegovu umetnost.

Ivan Kocić "My sexy glasses", Ivan Kocić, 100 x 100 cm asemblaž, 2017.

Ivan Kocić je u ovoj prvenstveno slikarskoj tehnici, uspeo da lični senzibilitet transponuje u originalna umetnička dela koja korespondiraju sa modernim vremenom. Aktuelne teme kao što su reciklaža, odbačeni predmeti, detinjstvo, potrošačko društvo, uspomene i nadanja vešto je utkao u upečatljive likove žena. Očigledne su portretske karakteristike prikazanih osoba. Dominira intenzivan kolorit koji proizilazi iz materijala koji umetnik koristi, i doprinosi intenzitetu i dinamici radova.

- Koristeći dečje igračke u procesu izrade asemblaža približio sam proces reciklaže najmlađima. Pokušao sam da u njihovom svetu objasnim da sam proces reciklaže ne mora biti monoton i naporan, već zabavan i kreativan. Da kroz reciklažu nije nužno od odbačenih plastičnih ili staklenih predmeta dobiti samo sirovinu za ponovnu izradu istih takvih predmeta, već je moguće stvoriti sasvim nove predmete, drugačije po izgledu i značenju. U ovom slučaju umetnička dela - o svom stvaralaštvu kaže Ivan Kocić.

Ivan Kocić "Southern Beauty", Ivan Kocić, 100 x 100 cm asemblaž, 2015.

Biografija Ivana Kocića

Rođen je u Trsteniku 1982. godine.  Završio je studije zidnog slikarstva na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu u klasi prof. Miroslava Lazovića kao student generacije za 2006. godinu. Do sada je imao 26 samostalnih i učestvovao u većem broju kolektivnih izložbi. Dobitnik je nekoliko nagrada iz oblasti savremene umetnosti. Takođe, izveo je veći broj murala, fresaka i mozaika na javnim zgradama. Poslednji  mural izveo je od recikliranog materijala, njegov naziv je "Beloglavi sup", a realizacija je finansirana iz fonda Evropske unije. Od 2008. godine član je ULUS-a,  a od 2011. i ULUPUDS-a. Živi i stvara u Beogradu.

Izložba će biti otvorena do 23. decembra ove godine.

Video: Ovo nije Kamp Nou za sirotinju ovo je genijalni rad jednog budućeg arhitekte

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA