Posle 70 godina možete videti sliku Uroša Predića "Deca pod dudom" u Narodnom muzeju

Slika "Deca pod dudom" je do sada bila izlagana samo tri puta, a publika ima priliku do 4. januara da poseti Narodni muzej

  • 0
Uros Predic, Deca pod dudom "Deca pod dudom", Uroš Predić / Foto: Narodni muzej

Slika "Deca pod dudom" Uroša Predića od danas je dostupna posetiocima u Narodnom muzeju u Beogradu.

Predićevo remek delo je u privatnom vlasništvu, ali je Narodni muzej, zahvaljujući ljubaznosti vlasnika, u mogućnosti da kulturnoj javnosti predstavi ovo znano, ali retko viđeno Predićevo ostvarenje.

Muzejski savetnik Petar Petrović kazao je danas u Narodnom muzeju na predstavljanju slike da svi u muzeju imaju mnogo poštovanja i zadovoljstva jer je takvo remek delo dostupno široj javnosti.

- Obaveza Narodnog muzeja je da skrene pažnju na na važna dela za razvoj naše umetnosti. Slika se nalazi na originalnom štafelaju Uroša Predića što upotpunjava utisak posmatrača. Reč je u remek delu naturalističkog realizma po kojem je Predić poznat - kazao je Petrović.

On je dodao da su takve teme, u vreme kada je Predić slikao, bile retke.

- Uroš Predić spada među malobrojne srpske slikare koji su sa posebnom pažnjom, mnogo ljubavi i poštovanja slikali decu. Baveći se njima ovekovečio je različite scene iz svakodnevnog života najmlađih. Predić je oplemenio i uzdigao na viši nivo upravo dečje portretno slikarstvo. Kod Predića se sklonost ka realističkom žanru ispoljila još u gimnazijskim danima, da bi svoj zreo oblik poprimio po završetku slikarskih studija na Akademiji likovnih umetnosti u Beču - kazao je Petrović i dodao da nije nimalo slučajno što je Jovan Jovanović - Zmaj odabrao baš Predića da ilustrije časopis "Neven".

Predić je upravo slikom deteta, poznatom "Nadurenom devojčicom" iz 1879. godine, u Galeriji Matice srpske u Novom Sadu dobio prestižnu Gundlovu nagradu Bečke akademije za najbolji studentski rad u tehnici ulja na platnu.

Slika "Deca pod dudom" je do sada bila izlagana samo tri puta.

Prvi put na prvoj samostalnoj izložbi Uroša Predića održanoj u Građanskoj kasini 1888. godine u Beogradu.

Drugi put na velikoj Svetkoj izložbi u Parizu 1889. godine u sklopu paviljona Kraljevine Srbije, pod nazivom Sous le műrier i treći put na zajedničkoj izložbi Uroša Predića i Paje Jovanovića u Narodnom muzeju, tada Umetničkom muzeju 1949. godine.

Nakon pauze od ravno sedamdeset godina remek-delo srpskog realističkog slikarstva 19. veka "Deca pod dudom" sada je pred publikom ponovo u Narodnom muzeju u Beogradu - za gledanje i uživanje.

Slika Uroša Predića biće dostupna javnosti u Narodnom muzeju do 4. januara 2020. godine.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA