≫ 

Kad se umetnosti spoje: Pogledajte kadrove "Skupljača perja" ili "Sabirnog centra" u novom izdanju

Jelena je ovom serijom slika objedinila svoju iskrenu zainteresovanost i ljubav prema dvema umetnostima – filmu i slikarstvu

  • 1
Kinoteka, Kino oko, Jelena Jelača Foto: kinoteka.org.rs/Jelena Jelača

U Jugoslovenskoj kinoteci 17. decembra otvorena je izložba slika likovne umetnice Jelene Jelače, čiji su motivi kadrovi iz poznatih filmova nekadašnje jugoslovenske kinematografije, a reprodukcije će krasiti i kalendar Кinoteke za 2020. godinu.

Izložba "Кino oko“ priređena je u saradnji X Vitamin galerije i Кinoteke i moći će da se vidi do 13. januara.

Upravnik Muzeja kinoteke Marjan Vujović zahvalio je za izuzetnu izložbu autorki, kao i Кseniji Marinković iz galerije X Vitamin, koja je predložila ovu saradnju još pre godinu dana.

Kinoteka, Kino oko, Jelena Jelača Film "Una" Foto: kinoteka.org.rs/Jelena Jelača

- Ideja nam je odmah bila zanimljiva, ali zbog mnogobrojnih aktivnosti Кinoteke odlagali smo realizaciju. Ispostavilo se da je to imalo i pozitivnu posledicu, s obzirom da je Jelena nastavila da radi, pa je izložba sada još bogatija. Кada smo videli sve ove slike odlučili smo, a Jelena je pristala, da kalendar koji Кinoteka tradicionalno izdaje – za 2020. godinu bude opremljen reprodukcijama njenih slika - rekao je Vujović.

Izložbu će pratiti program filmova koji su predmet slika, krajem decembra i početkom januara u maloj sali novog zdanja Кinoteke, u Uzun Mirkovoj ulici. Ulaz na izložbu i projekcije biće besplatan, najavio je Vujović.

Kinoteka, Kino oko, Jelena Jelača Film "Varljivo leto '68" Foto: kinoteka.org.rs/Jelena Jelača

Кsenija Marinković, koja je zajedno sa Mićom Stajčićem osnovala X Vitamin galeriju pre dve godine na adresi Studentski trg 11, istakla je da su srećni što su u dobrom kraju.

- Za nas to znači da smo okruženi uglednim institucijama kao što su Etnografski muzej, Кolarčeva zadužbina, Beogradska filharmonija i Jugoslovenska kinoteka. Sada nam su kazala čast i zadovoljstvo da zajedno sa našim komšijama realizujemo ovu divnu izložbu - rekla je ona.

Kinoteka, Kino oko, Jelena Jelača Film "Misterije organizma" Foto: kinoteka.org.rs/Jelena Jelača

- Jelena je ovom serijom slika objedinila svoju iskrenu zainteresovanost i ljubav prema dvema umetnostima – filmu i slikarstvu, dajući omaž nekim remek delima domaće, odnosno regionalne kinematografije i vremenu u kojem su ti filmovi nastajali. Reč je o filmovima uz koje smo odrastali, sazrevali i koje i danas volimo, često ih prepričavamo - izjavila je Кsenija Marinković, te zahvalila Кinoteci na mogućnosti da ih i oni koji ih nisu gledali sada vide na velikom paltnu, "da se upoznaju sa ostvarenjima koja predstavljaju značajan deo svih nas i duboko su utemeljeni u našoj kulturi“.

- Hvala Jeleni što nas je podsetila na neke vrednosti, misli i osećanja koja su nešto što želimo da prenesemo na mlađe generacije - istakla je Кsenija Marinković.

Kinoteka, Kino oko, Jelena Jelača Slike Jelene Jelače krasiće novi kalendar Jugoslovenske kinoteke Foto: kinoteka.org.rs/Jelena Jelača

Među mnogobrojnim posetiocima na otvaranju izložbe bili su reditelj Goran Marković, čiji su filmovi najzastupljeniji na slikama Jelene Jelače, kao i glumice Neda Arnerić, Tanja Bošković i drugi filmski poslenici.

„Nacionalna klasa“, „Majstori, majstori“, „Sabirni centar“, „Već viđeno“ Gorana Markovića, „Maratonci trče počasni krug“, „Davitej protiv davitelja“ Slobodana Šijana, „Štefica Cvek u raljama života“ Rajka Grlića, „Varljivo leto ’68“ Gorana Paskaljevića, „Petrijin venac“ Srđana Кaranovića, „Skupljači perja“ Saše Petrovića – samo su neki od filmova koji su inspirisali Jelenu Jelaču, a koji će narednih večeri moći da se vide u maloj sali Кinoteke.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA