≫ 

Mešao je stil Minhena, Pariza, Zagreba i Beograda: Stojan Aralica je za sobom ostavio čak 1.500 dela

Kritičari su njegove radove karakterisali kao "dela puna vedrine i optimizma, sa istančanim osećajem za boju i prozračnu atmosferu mediteranskog podneblja"...

  • 0

Stojan Aralica je bio jedan od uglednih članova grupe "Oblik", koja je usmeravala pravac umetnosti Kraljevine Jugoslavije.

Osnovao ju je Jovan Bjelić 1926. godine, zajedno sa kolegama Petrom Palavičinijem i Brankom Popovićem. Ubrzo su joj pristupili Petar Dobrović, Živorad Nastasijević, Toma Rosandić, Veljko Stanojević, Sava Šumanović, Sreten Stojanović i Marino Tartalja.

Ovde nije kraj, jer su se, između ostalih, priključili i Ignjat Job, Zora Petrović, Risto Stijović, a onda i Stojan Aralica, koji je rođen na današnji dan 1883. godine, u mestu Škare u tadašnjoj Austrougarskoj.

Stojan je za života iznedrio oko 1.500 umetničkih dela. Bio je slikar i grafičar, a studije je pohađao u privatnoj školi Henriha Knira u Minhenu. Neprestano se školovao, ali ga je Prvi svetski rat u tome prekinuo, pa je otišao u Zagreb i otvorio privatnu slikarsku školu.

Stojan Aralica Stojan Aralica / Foto: Galerija Slika

Ovde se nije zaustavio, već je otišao i u Prag na dodatno usavršavanje. Živeo je i u Rimu, Parizu, Stokholmu. Nakon 1948. godine za stalno se nastanio u Beogradu.

Njegovo stvaralaštvo se može podeliti na minhensku, parisku, zagrebačku i beogradsku stilsku fazu. Najčešće je slikao pejzaže i mrtvu prirodu. Kritičari su njegove radove karakterisali kao "dela puna vedrine i optimizma, sa istančanim osećajem za boju i prozračnu atmosferu mediteranskog podneblja", budući da je često slikao predele Jadrana.

Dopisnu član SANU postao je 1965, a potom i redovni tri godine kasnije. Dobio je mnoge nagrade i priznanja, ali i odlikovanja - Orden rada sa crvenom zastavom, Orden zasluga za narod, Orden bratstva i jedinstva i Orden Republike sa zlatnim vencem.

Preminuo je 4. februara 1980. godine u Beogradu. Sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA