≫ 

Doneta zvanična odluka: U Srbiji Holandija ostaje Holandija

Holandija će u Srbiji ostati Holandija

  • 18
Srbija Holandija, zastava Foto: Shutterstock

Odbor za standardizaciju srpskog jezika zauzeo je u petak 10. januara zvaničan stav da se u Srbiji i dalje upotrebljava naziv Holandija, iako je ta evropska kraljevina odlučila da od 1. januara koristi isključivo svoje pravo ime Nizozemska.

- Preporuka Odbora je da se ostane pri nazivu Holandija, kao što je već ustaljeno u Srbiji. To nije nikakav presedan, jer već imamo niz primera poput Nemačke, Grčke, Finske ili Japana, država koje imaju sasvim drugačije nazive. Kada neki termin uđe u jezik, pritom ne mislimo samo na nazive država, ne postoji valjan razlog da se menja.

- Nemamo nikakvu obavezu da prenosimo originalni naziv, uostalom niko to od nas nije ni tražio - izjavio je za N1 predsednik Odbora za standardizaciju srpskog jezika prof. dr Sreto Tanasić, zaključujući da treba nastaviti sa postojećom praksom i tradicijom.

U prilog preporuci Odbora ide i stav ambasade ove države, čiji su zvaničnici istakli da se “izmena naziva odnosi na brending, a ne na promenu imena“.

- Ovo je interna odluka Holandije o tome kako će se predstavljati i ne bi trebalo da utiče na to kako će se zemlja zvati na kojem jeziku - navodi se u odgovoru koji je iz diplomatskog predstavništva Holandije dostavljen dnevnom listu Politika.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Зоран

    10. januar 2020 | 16:44

    Одлука Одбора је на месту и уопште ми није било јасно зашто су наши медији почели без икаквог основа да користе назив Низоземска, јер ни једна држава својом одлуком не може наметати другим државама како ће је звати, посебно што се овде уопште не ради о промени имена државе. Онда зашто не Дојчланд, Хелас, Хунгари... Али тренутно живимо у држави где царује незнање, где влада терор оних са купљеним дипломама или дипломама стеченим ма Мега Сега универзитетима.

  • Peđa

    10. januar 2020 | 16:40

    Pa i Srbiju drugi zovu kako je njihovom jeziku zgodnije za izgovor pa mi ne pravimo problem od toga.

  • Krajišnik Knin

    10. januar 2020 | 16:26

    Nizozemska mnogi Srbi kažu iz RSK, RS i Federacije BiH. Svejedno je kaže li neko Holandija igra lep fudbal ili Nizozemska igra lijep nogomet! To je sve srpski jezik! Ako na primer nogomet nije srpska reč onda to nije ni rukomet!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA