Kako da besplatno imate omiljenu sliku čuvenih svetskih umetnika: Muzej sve daje na sajtu

Skenirane fotografije dela Goje, Monea i mnogih drugih dostupne su javnosti u visokoj rezoluciji

  • 0
Klod Mone, slika Foto: pixabay.com

Pariz je dom stotinama hiljada umetničkih dela. U različitim muzejima u ovom gradu nalaze se dela Fransiska Goje, Pola Sezana, Kloda Monea i bezbroj drugih stvaralaca. „Pariski muzeji“ (Paris Musées), javna ustanova koja uključuje 14 gradskih muzeja, odlučila je da svima omogući pristup ovim delima, piše vice.com.

Na zvaničnu web stranicu „Pariskih muzeja“ postavljeno je 321.178 umetničkih dela – fotografija, slika i kovanog novca. Više od 150.000 slika nalazi se u javnom domenu i korisnici ih mogu preuzeti u velikoj 300 DPI (dots per inch) rezoluciji. Ostala umetnička dela mogu se pregledati, ali nisu dostupna u velikoj rezoluciji.

U saopštenju za javnost „Pariskih muzeja“, navodi se da je pristup njihovim digitalnim sadržajima omogućen svakome, i da se oni mogu koristiti bez ikakvih tehničkih, pravnih ili finansijskih ograničenja, bez obzira na to da li se upotrebljavaju u komercijalne svrhe ili ne.

Korisnici mogu da pregledaju katalog ili pogledaju posebno osmišljenje virtuelne prezentacije. U saopštenju stoji i „da se na ovaj način osigurava lako, trajno i slobodno koriščenje svih slika za podršku istraživanjima, predavanjima i publikacijama”.

(G.S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA