≫ 

Rešena misterija: Da li je Van Gogov "Autoportret" zaista delo ovog velikog slikara?

Već godinama je ovo čuveno delo predmet brojnih polemika, a stručnjaci za umetnost sada tvrde da su otkrili u čemu je tajna

  • 2
Vinsent van Gogo, Autoportret

Autoportret, Van Gog / Foto: Wikipedia/samling.nasjonalmuseet.no

Sporni  autoportret Van Goga konačno je proglašen originalnim, nakon godina nesuglasica, prenosi BBC.

Stručnjaci za umetnost identifikovali su "Autoportret" iz 1889. godine kao jedino delo koje je holandski slikar stvorio dok je bolovao od psihoze.

Delo je proglašeno autentičnim u Van Gogovom muzeju u Amsterdamu.

Stručnjaci su utvrdili da je slika naslikana dok je Van Gog boravio u azilu u Sen Remiju u Francuskoj, u leto 1889. godine.

Sumnje u autentičnost slike javljaju se još od 1970. godine.

Nacionalna galerija u Oslu, koja je posedovala delo, poslala ga je holandskim ekspertima. Oni su koristili rendgensku analizu platna, proučavali rad četkica i napomene iz pisma Van Gogovom bratu Teu.

Van Gog je opisao sliku svom bratu u pismu koje je poslao u septembru 1889, napisavši da je to "prvi pokušaj otkako je bolestan".

Umetnik je napisao i da ga je pogodila "teška psihotična epizoda" koja je trajala poslednjih šest meseci, od jula i, iako se oseća sposobnim da ponovo slika, još uvek je prilično uznemiren.

The Starry Night - Van Gogh

"Zvezdana noć", Van Gog / Foto: Wikipedia/Museum of Modern Art

Muzej u Oslu kupio je sliku 1910. godine od kolekcionara iz Pariza, čime je prvi Van Gogov autoportret ušao u javnu kolekciju.

- Autoportret koji se nalazi iza mene dugo je bio predmet sumnji – rekao je Luj van Tilborg, viši istraživač u Van Gogovom muzeju, jednoj novinskoj agenciji, i dodao:

- Ovo delo imalo je sve razloge da bude proglašeno njegovim, ali je, takođe, imalo i određene delove koji su se razlikovali od drugih njegovih slika. Tako da smo samo želeli da dobijemo objašnjenje za to, što je bilo izuzetno teško, ali mislim da smo sada i to rešili.

Uz ovo je istakao i da slika "snažno prikazuje nekoga ko je mentalno bolestan".

Neveštom oku na prvi pogled to zaista izgleda kao Van Gog. Međutim, sumnje su se pojavile zbog slabije upotrebe živih boja nego kod ostalih njegovih dela iz tog perioda, uključujući plavu i žutu. Svemu tome dodali su i  činjenicu da pojedini delovi slike deluju kao da još nisu završeni.

Mej Brit Guleng, kustos za stare majstore i modernu umetnost u muzeju u Oslu, kaže da su bili "otvoreni za sve mogućnosti", ali da su zaista veoma srećni što se ispostavilo da je slika originalna.

Van Gog

"Polje sena", Van Gog / Foto: Tanjug/AP

Godinu dana pre nego što je naslikao ovaj autoportret, Van Gog je odsekao sopstveno uho nakon svađe sa prijateljem i kolegom umetnikom, Polom Gogenom. Od tada je počeo njegov stalni boravak po bolnicama i azilima.

- Iako se Van Gog plašio da prizna to u kakvom se stanju nalazi i da je u istoj poziciji kao i ljudi koje viđa u azilima, verovatno je ovu sliku naslikao kako bi suočio sebe sa onim što je video u ogledalu: osobu koja nije želela da bude tu gde jeste – rekao je Van Tilborg, koji je takođe i profesor istorije umetnosti na Univerzitetu u Amsterdamu.

- Ovo je deo onoga što ovo delo čini izuzetnim i, čak, terapeutskim. To je jedina slika koju je Van Gog naslikao dok je patio od psihoze – završava Van Tilborg.

Slika je trenutno izložena u Van Gogovom muzeju u Amsterdamu i biće vraćena u Oslo čim se otvori novi nacionalni muzej, 2021. godine.

Video: Poslednje delo genija kojeg su streljale ustaše: Koju tajnu kriju Beračice Save Šumanovića

(B.K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boža zemunac

    22. januar 2020 | 11:11

    Bravo redakcijo. Super članak.

  • Mery.Loo

    30. mart 2020 | 13:22

    Vezuje se za impresioniste, mada je u stvari pre ekspresionističko, jer putem boje otkriva svoju osetljivost i svoju patnju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA