Izložba "Vek i po srpske škole glume" u Jugoslovenskoj kinoteci

Povodom obeležavanja 150 godina od početka institucionalnog dramskog školovanja u Srbiji...

  • 0
Fakultet dramskih umetnosti

Foto: Promo

Izložba pod nazivom "Vek i po srpske škole glume" svečano će biti otvorena u petak, 24. januara u 18h, u Jugoslovenskoj kinoteci, u Uzun Mirkova ulici br. 1 u Beogradu.

Organizuje je Katedra za glumu Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu i Jugoslovenska kinoteka.

Kroz dokumente, teatrografsku građu, arhivske snimke, fotografije, video i audio materijale, ova izložba predstaviće istorijski razvoj srpske dramske škole i omogućiti publici upoznavanje s raskošnom tradicijom i pokolenjima stvaralaca koji čine temelj naše kulture.

Fakultet dramskih umetnosti

Fakultet dramskih umetnosti kroz godine / Foto: Promo

Izložba predstavlja posvetu upornosti, nemirenju sa neuspesima, neprestanom obnavljanju i težnji da se stvori kontinuitet i uspostavi jaka tradicija u ovoj oblasti školovanja koja predstavlja vitalan i plodan segment srpske kulture i umetnosti.

U okviru napora za kulturnu emancipaciju srpskog naroda i za obogaćivanje nacionalne tradicije tekovinama evropske kulture, neposredno po osnivanju Narodnog pozorišta u Beogradu, na osnovu odluke Pozorišnog odbora od 16. decembra 1869, osnovana je Pozorišna škola pod upravom Jovana Đorđevića i Alekse Bačvanskog.

Fakultet dramskih umetnosti

Fakultet dramskih umetnosti kroz godine / Foto: Promo

Od tada do danas, sa dužim ili kraćim prekidima, različiti oblici dramskog obrazovanja nastavljali su se jedan na drugi i svoj konačni oblik stekli 1948. godine osnivanjem Akademije, današnjeg Fakulteta dramskih umetnosti, najznačajnije institucije ove vrste na našim prostorima.

Ovaj projekat su podržali Ministastvo kulture i informisanja Republike Srbije i Sekretarijat za kulturu grada Beograda.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA