≫ 

"Šuma, bara, livada": Izložba Marka Lađušića u Galeriji "Lucida"

Ovaj profesor je sarađivao i sa glumicom Sonjom Savić na vizualnoumetničkim projektima - "Supernaut", "Superstvarnost", "Ubistvo na ivici grada"...

  • 0
Marko Lađušić Delo Marka Lađušića / Foto: Promo

Izložba radova Marka Lađušića, pod nazivom "Šuma, bara, livada" biće otvorena u sredu, 29. januara u 18h, u Galeriji "Lucida" u Beogradu.

- Pomalo ironično poigravanje sa nazivom same izložbe govori o veštom označavanju, a ne banalnoj asocijativnoj vezi prirode i naših kretanja, tokom kojih primećujemo, zaustavljamo i beležimo određene sekvence. One su uputne za odvojeno promišljanje, kako samih pojmova koji imenuju formu, tako i sadržaja koji ne mora biti referencijalno determinisan. Marko je apstrahovao utrđen prikaz prirode, iako naslovom evocira njeno prisustvo.

Uveliko ustaljeni i već problematizovani šematski prikazi i rešetkaste forme, u nekim trenucima prekinuti su jasnim linijskim trakama, koje izlaze u prvi plan, idejno podupiru i afirmišu uvek prisutnu nesavršenost, neizvesnost, jer nemoguća je jednoličnost putanje kroz bilo koji istraživački rad.

Marko Lađušić Delo Marka Lađušića / Foto: Promo

Marko svoju analizu prostora kroz četiri dimenzije, koja je neminovna kroz njegovo primarno i skulptorsko promišljanje, i ovde reflektuje kroz svoju intuitivnu prirodu prakse i izvedbe. Dok prolazi, beleži prizore, zadire u suštinsku energiju vidljivog, filtrira bitnije od perifernog, eksperimentiše na mikro pejzažu, regeneriše izraz prirode kroz svoju modulaciju mišljenja i računanja. Apstraktna vizuelizacija reda i haosa sublimirana je u majušnim jedinicama, bez obzira na odabrani format. Radovi nisu neartikulisane skice već uveliko prepoznatljiv likovni jezik umetnika, zbir dugogodišnje, svesne i logične artikulacije oblika i formi, kako u prostoru, tako i na platnu - kaže Mira Vujović, istoričar umetnosti.

Biografija

Marko Lađušić (1967) bavi se slikarstvom, skulpturom i multimedijalnim performansom. Diplomirao je na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu (1995) na odseku za primenjeno vajarstvo.

Izlagao je na više od 10 samostalnih i preko 50 grupnih izložbi širom Evrope. Njegova dela su deo stalnih postavki u javnim prostorima, kao i umetničkim kolekcijama.

Marko Lađušić Delo Marka Lađušića / Foto: Promo

Dobitnik je više priznanja i nagrada u mediju skulpture i crteža.

Redovni je profesor Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu, a predaje i na Fakultetu Tehničkih nauka u Novom Sadu.

Član je ULUS-a od 1995. godine. Živi i radi u Beogradu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA