≫ 

Izložba posvećena "Pobedniku" otvorena na platou Gornjeg grada

Rekonstruisana skulptura "Pobednika" vraćena je juče na plato Gornjeg grada Beogradske tvrđave

  • 0

Uoči izlaganja rekonstruisane skulpture "Pobednika", na platou Gornjeg grada Beogradske tvrđave jutros je otvorena izložba koja predstavlja retrospektivu svih radova na obnovi tog čuvenog simbola srpske prestonice.

Spomenik "Pobednik" čine bronzana muška figura sa sokolom u levoj ruci i spuštenim mačem u desnoj, rad vajara Ivana Meštrovića, kao i postament koji je koncipiran u vidu dorskog stuba sa kanelurama na visokoj kubičnoj bazi koji je autorsko delo arhitekte Petra Bajalović.

Beogradski Pobednik

Beogradski Pobednik Foto:Nikola Tomić

Rekonstruisana skulptura "Pobednika" vraćena je juče na plato Gornjeg grada Beogradske tvrđave, a jutros su obavljeni završni radovi za predstavljanje tog čuvenog simbola srpske prestonice građanima.

Spomenik, koji su radnici dizalicom uspravili i ogradili zaštitnom ogradom, spremno čeka zainteresovane građane.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić je rekao da je malo događaja oko koga svi delimo ista osećanja, kao što je vraćanje "Pobednika".

- Svi mi koji se danas nalazimo ovde, imamo osećaj da se dešava nešto veliko. Taj osećaj su imali i građani Beograda 1928. godine kada je ''Pobednik'' ovde postavljen - rekao je Vesić.

Podsetio je na istoriju tog simbola grada Beograda, navodeći da je prvobitno trebalo da bude deo velike fontane na Terazijama - širine osam metara, sa četiri lava i manjim postamentom sa skulpturom "Pobednika".

Dodao je da je tri godine pre Prvog svetskog rata Beogradska opština naručila tu fontanu, ali se desio rat, nije bilo novca i ostao je izliven samo "Pobednik".

Beogradski Pobednik

Beogradski Pobednik Foto:Nikola Tomić

Beogradska opština je kupila tu skulpturu i stavila je u jedan magacin na Senjaku gde je bila nekoliko godina, naveo je Vesić.

- Onda se 1928. godine neko setio da je prošlo deset godina od pobede u Prvom svetskom ratu, ali nije bilo spomenika da se to obeleži i onda su se setili ''Pobednika'', koji je i dalje bio u magacinu. Prvobitno je bila ideja da ga postave na Terazije, ali su se razna udruženja pobunila jer je u pitanju skulptura nagog muškarca i nije baš pristojno da bude na Terazijama - rekao je Vesić.

Dodao je doneta odluka da "Pobednik" bude postavljen na Kalemegdanu, što se i desilo u oktobru, 1928. godine.

- To je bila prava odluka zato što se njegova monumentalnost i veličina nikada ne dobro videli između zgrada na Terazijama - rekao je Vesić i podsetio da je "Pobednik" postao jedan od simbola grada Beograda.

Naveo je da se već desetak godina unazad znalo da je "Pobednik" u lošem stanju.

- Prvo se postament nakrivio oko 30-ak centimetara od svoje ose, popustile su sajle koje su držale noge ''Pobednika'' za postament... - naveo je Vesić i dodao da je prošle godine doneta odluka da se taj spomenik rekonstruiše i da je za to izdvojeno 200.000 evra.

Spomenik je 10. oktobra prošle godine skinut sa postamenta i odnet u Smederevo, u atelje vajara Zorana Kuzmanovića, podsetio je zamenik gradonačelnika.

Podsetio je i da će danas svi građani Beograda, od 10 do 16 sati, moći da vide "Pobednika" i pozvao ih da tu priliku iskoriste.

- Tu priliku su imali samo građani Beograda 1928. godine, druge neće biti jer će on od sutra ponovo biti na svom postamentu - dodao je Vesić.

Video: Pobednik ponovo na platou: Ako želite da ga dodirnete danas je prilika

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA