Retko se kupao i menjao odeću: 7 zanimljivih činjenica o Mikelanđelu koje vas mogu iznenaditi

Bio je čovek od više hirova...

  • 1
Mikelanđelo, Renesansa, Danijele da Voltera, Slikarstvo „Mikelanđelo“, Danijele da Voltera, oko 1544. Foto: Wikimedia Commons/Metropolitan Museum of Art, online collection (The Met object ID 436771)/Alonso de Mendoza

Mikelanđelo Buonaroti vam je verovatno poznat kao jedan od najvećih umetnika svih vremena. Neprestano je stvarao, pa je za sobom ostavio brojna remek-dela. U 74. godini je bio pozvan da "spasi" Baziliku Svetog Petra, najvažnije zdanje katoličanstva u Vatikanu.

Međutim, bio je i čovek od više hirova, od "krvi i mesa", a preminuo je na današnji dan 1564. godine u Rimu.

Italija, Firenca, David , skulptura Mikelanđelo Bunarotija „David“, Mikelanđelo, 1501—1504. Foto: A. Nalbantjan

Ovo su zanimljive činjenice koje možda niste znali o autoru čuvenog "Davida"...

Poeta

Pored toga što se bavio slikanjem, skulpturom i arhitekturom, pisao i poeziju. Napisao je stotine pesama, a više od 300 je do danas sačuvano. Njegova poezija govori o ljubavi, čežnji, ekstazi, duhovnosti i vernosti.

Falsifikator

Svoju umetničku karijeru je započeo 1496. godine kad je kopirao antičku rimsku skuplturu zvanu "Uspavani kupidon", a svoju verziju je nazvao originalom. Zakopao ju je kad ju je završio, da bi je potom otkopao kako bi joj dao "iznošen, izgreban" izgled. Prodao ju je kardinalu Riariju za veliku sumu novca.

Sikstinska kapela

Mikelanđelo nije bio prvi izbor za dovršavanje Siktinske kapele. Rafael je bio taj kog je izabrao papa Julije II. Mikelanđelo je tad uveliko bio uspešan, pa je "krao" porudžbine od Rafaela. Iz ponosa ili ljubomore, Rafael je ubedio papu da zaposli Mikelanđela, verovatno se nadajući da dokaže da je mladi umetnik samo skulptor, a ne slikar. Očigledno je pogrešio, jer Sikstinsku kapelu danas dnevno poseti više od 25.000 ljudi.

Chapelle Sixtine, Vatican Sikstinska kapela / Foto: Wikipedia/Jean-Christophe BENOIST

Potpis

Umetnik se potpisao na svojoj Pijeti, vajarskom remek-delu koje je bilo toliko dobro urađeno da niko nije verovao da ga je stvorio mladi umetnik. Mikelanđelo je svoje ime urezao na grudima Device Marije. Međutim, nakon toga više nije potpisivao svoja dela.

Moda

Nije imao stila za modu, a i često bi ljutio druge ljude. Nikad se nije ženio i nije imao dece, ali se šuškalo da je imao veze i sa muškarcima i sa ženama. Iako se obogatio u toku života, retko se kupao i menjao odeću. Govorilo se da mu je odeća bila toliko prljava da, kad je preminuo, morali su da mu je seku i ljušte.

Ignudo, Michelangelo "Ignudo", Mikelanđelo / Foto: Wikipedia/Jorg Bittner Unna

Autobiografija

Bio je prva osoba čija je autobiografija objavljena u toku života. Italijani su ga obožavali. Zvali su ga "uzvišeni". Želeli su da znaju mnoge stvari o njegovom životu, pa je verovatno iz ovog razloga Mikelanđelo objavio čak dve autobiografije za života.

Bazilika Svetog Petra

Kad se već uveliko bio povukao iz javnog života, u 74. godini, Mikelanđelo je bio pozvan da "spasi" Baziliku Svetog Petra. Na njoj je predano radio 14 godina, do smrti sa 88. Uz njegov nadzor, zdanje je dobilo velelepnu kupolu kojoj se klanjaju hodočasnici iz celog sveta.

„Pijeta“, Mikelanđelo, 1498–1499. Foto: Wikimedia Commons/Stanislav Traykov

(D.V/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sudija Dred

    18. februar 2020 | 14:43

    Rofjen 6. Marta, riba-jarac. Inace nije potpisivao kasnije skulpture jer je smatrao da nisu zavrsene. Strasni sud je posle restauracije devedesetih, zabljestao da oci bole, licno mi se ranije kolorit vise dopadao, ostala je dilema da li je tim restauratora malo preterao u ciscenju freske... Svakako, hvala telegrafu sto pisete o pravim stvarima, citaocima preporuka da uzivaju u Mikelandjelovim Sonetima.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA