≫ 

Prizori Vjetrenice ostavljaju bez daha: Slike otkrivaju kamenu lepotu i tren zaustavljen u vremenu

U podzemnim kanalima ove pećine krije se sasvim novi svet

  • 0
Vjeternica pecina

Foto: Edi Kevrić

U pećini Vjeternici, pet miliona godina staroj, krije se poseban život. Ovaj bosanskohercegovački dragulj prvi je u svetu po bioraznolikosti - u njemu živi više od 200 različitih životinjskih vrsta, a mnoge od njih suprvi su put upravo u Vjetrenici pronađene i zabeležene. Najzanimljivija i najveća među njima je čuvena čovečja ribica.

Pored bogatog životinjskog sveta, posetioce sa svih meridijana privlači i njena neverovatna ove pećine. Upravo je te čari zabeležio fotograf Edi Kevrić, na čijim su slikama one još izraženije.

Vjeternica pecina

Pećina Vjeternica Foto: Edi Kevrić

- Prizori pećine Vjetrenice ostavljaju bez daha. Izgledaju kao nešto izvanzemaljsko, kao da nisu sa ovoga sveta. Nalazi se u opštini Ravno, a U . Prva je u svetu po bioraznolikosti. Ovo mesto vodi vas u jedan sasvim novi svet. Svet kakav ne možete ni zamisliti - napisao je Edi pored svojih neverovatnih fotografija.

Na njima se ogleda dostojanstvena neprolaznost, trenutak koji traje večno.

Toj večnosti i "novom svetu" prilagodile su se i životinje koje ga naseljavaju - one nemaju oči ili su im oči zakržljale, dok su ostala čula veoma razvijena.

Vjeternica pecina

Pećina Vjeternica Foto: Edi Kevrić

Bilo leto ili zima u pećini je uvek 11 stepeni, u unutrašnjosti se oseti strujanje vazduha, ali i snažan vetar po kojem je pećina Vjetrenica inače i dobila naziv.

Vjeternica pecina

Neverovatni prizori Foto: Edi Kevrić

U pećini su pronađeni ostaci života ljudi. Po predanjima, u davna vremena tu su se skrivali i hajduci, kojima je tama i dubina Vjeternice davala sigurno utočište.

Vjeternica pecina

Stara je pet miliona godina Foto: Edi Kevrić

Jedna od njenih najlepših grupa stalagmita dobila je naziv Tursko groblje. U kraju kruži priča da je pre više od 200 godina tu odmarao Hadži Beg sa svojom vojskom. Stalagmiti su ga podsetili nišane, nadgrobne spomenike, te im je dao naziv Tursko groblje koji se održao do danas.

Na Fejsbuk profilu Edija Kevrića možete pogledati i druge njegove neverovatne fotografije.

Video: Stopića pećinom ori se pesma i sve to zbog njenog čuvara Dušana

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA