≫ 

Godinama ovaj crtež niko nije hteo da kupi: Nisu ni slutili koliko je zapravo vredan

U pitanju je izgubljeno delo Salvadora Dalija

  • 0
Salvador Dali Printskrin: Youtube/Eyewitness News WTVO WQRF

San svake osobe koja ulazi u prodavnice polovne robe jeste da u gomili stvari nađe pravo malo zakopano blago, i to po što nižoj ceni. Upravo to se desilo Vendi Hokins kojoj je u gradu Kiti Hok u Severnoj Karolini za oko zapao naizgled sasvim običan crtež, godinama ignorisan od svih kupaca ove prodavnice.

- Jednog dana videla sam ovu sliku, zatrpanu među mnogim drugim na podu. Pomislila sam: "Ovo je staro, ovo je posebno" - rekla je Hokins koja u ovoj radnji volontira dvaput nedeljno.

Cena slike kretala se od 10 do 50 dolara.

Ispostavilo se da je u pitanju štampa na drvetu koju je potpisao španski umetnik nadrealizma Salvador Dali. Ona je deo od serije 100 slika koje predstavljaju "Božanstvenu komediju" Dantea Aligijerija, tačnije ilustruju ovu italijansku poemu iz 14. veka.

Vlada  Italije unajmila je svojevremeno Dalija da izradi ove crteže u čast Danteovog rođendana. No, italijansko društvo smatralo je skandaloznim da španski umetnik ilustruje italijansko remek-delo, te se od svega odustalo. Ipak, Dali je bio toliko opčinjen idejom i nije mogao da ja napusti. Na kraju je nacrtao 100 akvarela - po jedno za svako poglavlje "Božanstvene komedije" - koje su kasnije štampane na drvetu. Slika koju je Vendi pronašla zove se "Čistilište, 32. pevanje" i prikazuje muškarca u crvenoj odori i ženu u crvenoj.

Da je u pitanju orginal potrvrdila je Melani Smit, vlasnica galerije koja se nalazi nedaleko od ove prodavnice.

- Istraživala sam, istraživala sam i kada sam mislila da mi je sve jasno, istraživala sam još malo - kazala je ona.

Na kraju se ipak ispostavilo da je bila u pravu.

Salvador Dali Salvador Dali Printskrin: Youtube/Eyewitness News WTVO WQRF

- Dalija je veoma teško utvrditi, jer postoji toliko nepravilnosti u njegovom radu. Uz to, on je autorizovao brojne printove, a ponekad ih je potpisivao.

Nakon što je Smitova utvridila autentičnost, pomogla je da se ovo delo proda. Kolekcionari su ga kupili za 1.200 dolara, a ono što ga čini tako vrednim jeste da je potpisano dva puta - jedna je pečat, a druga Dalijev svojeručni potpis, ispisan ljubičastom olovkom.

Sav profit od prodaje slike, baš kao i od svih drugih stvari u ovoj prodavnici, namenjen je skloništu za odbegle tinejdžere, žrtve porodičnog nasilja i trgovine ljudima. 

Video: Poslednje delo genija kojeg su streljale ustaše: Koju tajnu kriju Beračice Save Šumanovića

(D.D.S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA