≫ 

"Nije rekonstrukcija, ova druga zgrada je nikla iz temelja!": Ovako sada izgleda Kuća Đure Jakšića

Objekat je moderno tehnički opremljen i ima mogućnosti za organizaciju specijalnih događaja

  • 1
Kuća Đure Jakšića, Kragujevac Foto: Facebook/Narodna biblioteka Vuk Karadzic

Kuća u Karađorđevoj ulici, u kojoj je nekoliko meseci stanovao pisac i slikar Đura Jakšić, dok je službovao u Kragujevcu, nedavno je rekonstruisana i početkom juna bi trebalo da bude otvorena za posetioce, piše Glas Šumadije.

Objekat je ukupne površine 360 kvadratnih metara i ima dve etaže. Gornji, galerijski deo biće korišćen za izložbe, promocije, okupljanja umetnika i slične događaje iz oblasti kulture. Planirano je da u tom delu najpre budu izloženi predmeti u vezi sa životom i radom Đure Jakšića, koji će kasnije biti deo stalne postavke.

Djura Jaksic Đura Jakšić / Foto: Wikimedia

U donjem delu objekta biće izloženo oko 100 vrsta rakija i vina iz Šumadije koje će posetioci moći da degustiraju i kupe. Takođe,u ovom prostoru će svi članovi Udruženja rakijaša i vinara moći će besplatno da organizuju promotivne aktivnosti.

Objekat je moderno tehnički opremljen i ima mogućnosti za organizaciju specijalnih događaja. U gornjem delu po potrebi može da se postavi 50, dok u donjem ima 70 mesta za sedenje u toku prezentacija.

Radovi su počeli krajem 2018. godine i završeni su u martu 2020. godine. Ukupna vrednost investicije je oko 35 miliona dinara. Grad Kragujevac je u rekonstrukciju uložio 27, a švajcarska vlada 8 miliona dinara.

Prema rečima Nenada Popovića, direktora Regionalne agencije za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja, rekonstrukcija kuće u kojoj je jedno vreme živeo Đura Jakšić, deo je projekta u okviru programa Regionalnog ruralnog razvoja, koji je finansirala švajcarska vlada sa 110 miliona dinara. Ovim programom, čiji je deo i projekat razvoja teritorijalnog identiteta Šumadije, rukovodila je Regionalna agencija u saradnji sa Gradom Kragujevcem i udruženjima vinara i rakijaša sa našeg podneblja. S obzirom da proizvodnja rakija i vina obuhvata širok spektar aktivnosti od poljoprivrede do turizma ulagano je upravo u posao vezan za proizvodnju, promociju i plasman ovih proizvoda.

Međutim, budući da je nekadašnja Kuća Đure Jakšića godinama propadala do urušavanja, pojedini smatraju da ovo nije "rekonstrukcija", već potpuno novo zdanje smešteno na temelju prethodnog.

Rekonstruisati ne znači izgraditi potpuno drugačiji objekat na mestu starog, odnosno srušenog - glasi jedan od komentara na društvenim mrežama.

Nije rekonstrukcija, ova druga zgrada je nikla iz temelja, ništa slično nema sa prethodnom - dodao je drugi.

Izgradnja potpuno novog objekta na mestu srušenog se po definiciji slučaja ne smatra rekonstrukcijom - kaže treći.

Ali, ima i onih koji su pozdravili ovaj poduhvat:

- Divno. Bravo za onoga ko je to pokrenuo.

Šta vi mislite? Pišite nam u komentarima.

Video: Mala kuća, a velika bruka: Zbog nje su Čačani crveneli i pred Peterom Handkeom

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Горан

    20. maj 2020 | 16:10

    још једно уништавање нашег културног наслеђа за које ће да одговарају

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA