≫ 

Izložba koja otkriva kako umetnost opstaje u kriznim vremenima: Nova postavka galerije "Novembar"

Publika izložbu može posetiti od 6. juna do 5. jula svakim danom od utorka do nedelje

  • 0
Janičić, “Čekamo Asepsol” Autor: Janičić, “Čekamo Asepsol”, ljubaznošću galerije Novembar i umetnika

U Galeriji Novembar od 5. juna publika može videti izložbu radova umetnika i umetnica nastalih tokom perioda karantina. Ova grupna izložba prikazaće medijski i tematski raznovrsna dela deset umetnika/ca – Olivere Parlić, Marka Brogana, Nađe Stamenović, Nataše Teofilović, Tadije Janičića, Miše Filipovca, Adren Ujhazi, Emilije Radojčić, Stefana Lukića, Maria Kolarića i Marine Milanović.

Adrien Ujhazi, “Iz serije ‘Compost Me’, crtež na papiru Autor: Adrien Ujhazi, “Iz serije ‘Compost Me’, ljubaznošću galerije Novembar i umetnika

Karantin u pandemiji virusa COVID-19 je svima doneo intenzivne emocije i izmenjena psihička stanja. Izolacija i mogućnost zaraze stvorili su čitav spektar negativnih emocija poput usamljenosti, anksioznosti, straha, panike, napetosti, frustracije, osećaja neizvesnosti i strepnje.

Izolacija nas takođe tera ne samo da se beskonačno bavimo revidiranjem svojih iskustava, sećanja i identiteta već i da, nasuprot tome, usporimo i fokus pomerimo sa sebe na istraživanje prirode, njenih pojavnih oblika i njihovih lepota.

- Umetnost je uvek bila tu da u kriznim i napetim situacijama ponudi alternativni pogled na problem ili eksplicitno vizuelno izrazi ono što osećamo. Cilj ove izložbe je da prikaže upravo kako umetnost opstaje u kriznim vremenima, te da pruži uvid u teme kojima je zaokupirana, ideje do kojih dolazi, kao i na koji način izmenjene okolnosti utiču na njene formalne elemente i izraz.

Mark Brogan, Autor: Mark Brogan, "Flora Alcatraz - the totem of Kneginje Zorke", ljubaznošću galerije Novembar i umetnika

- U svrhu ove izložbe zamolili smo umetnike da nam otvore svoje ateljee, da zavirimo u njihovu praksu i napravimo izbor radova koje su stvorili u vreme karantene i izolacije - navode iz Galerije Novembar.

Posmatrajući radove na ovoj izložbi, stiče se utisak da su umetnice i umetnici najviše tematski bili okupirani pitanjima otuđenja, izolacije, društvenih problema i psihičkih izazova ili ređe, eskapizmom u imaginarne ili stvarne, ali svakako sada nedostupne, prostore.

Publika izložbu može posetiti od 6. juna do 5. jula svakim danom od utorka do nedelje na adresi galerije Novembar – Kursulina 22, a planiran je i online Artist Talk sa učesnicama/icma koji će biti dostupan na društvenim mrežama galerije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA