Subotica diže tri spomenika: Jedan kralju, drugi bunjevačkom rodoljubu i treći gradonačelniku

Istovremeno tri spomenika za pripadnike različitih naroda

  • 2
Petar I Karađorđević, Karolj Biro, Ivan Antunović Foto: Wikipedia, Arhivaska fotografija

Kralj Petar Prvi Karađorđević, čuveni gradonačelnik Subotice Karolj Biro i biskup Ivan Antunović dobiće svoje spomenike u Subotici.

Odluke o postavljanju ova tri spomenika doneli su jednoglasno odbornici Skupštine grada Subotice na današnjoj sednici. Odluke je podržala i prisutna opozicija, piše Grad Subotica. 

Subotica Subotica / Printskrin: Youtube/My Trips

Spomenik prvom vladaru Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, simbolu uređene demokratske države u koju je Subotica ušla nakon 1918. godine biće postavljen u parku pored Sokolskog doma, građevine koja karakteriše period istorije Subotice između dva svetska rata.

Subotičkom gradonačelniku s početka 20. veka, Karolju Birou, spomenik će biti postavljen ispred Gradske kuće, jednog od sedam graditeljskih čuda Srbije, čija izgradnja se vezuje za njegovo ime.

Narodni prosvetitelj, kalački kanonik, bosanski biskup, publicista i prozni pisac Ivan Antunović svoj spomenik dobiće pored bazilike Svete Terezije Avilske.

Sve tri odluke donete su jednoglasno, a njihovo usvajanje podržala je i opozicija.

- Predlog da se istovremeno podignu tri spomenika za pripadnike različitih naroda koji žive na teritoriji grada Subotice smatramo ispravnim i to je znak približavanja između naroda i znak produbljavanja međusobnog poverenja - smatra šef odborničke grupe Saveza vojvođanskih mađara Janoš Nagel.

Kralj Petar I Karađorđević

Petar I Karađorđević je bio kralj Srbije, od 1903. do 1918. i kralj Srba, Hrvata i Slovenaca od 1918. do 1921. godine. Posle Majskog prevrata i ubistva kralja Aleksandra Obrenovića 1903, izabran je za kralja Srbije. Kao kralj zalagao se za ustavno uređenje zemlje i bio je poznat po svojoj liberalnoj politici.

Kralj Petar I Karađorđević Kralj Petar u starosti, kralj Petar u mladosti. Foto: Kuća kralja Petra I, Wikimedia Commons/Milicevic01

Kralj Petar je bio vrhovni komandant srpske vojske u Balkanskim ratovima. Zbog starosti je 24. juna 1914. preneo kraljevska ovlašćenja na svog sina, prestolonaslednika Aleksandra. U Prvom svetskom ratu povlačio se sa vojskom preko Albanije. Pošto je bio kralj Srbije tokom perioda velikih srpskih vojnih uspeha, u srpskom narodu ostao je zapamćen kao kralj Petar Oslobodilac (takođe poznat i kao Stari kralj).

Stvaranjem Kraljevstva Srba, Hrvata i Slovenaca 1. decembra 1918. postao je kralj Srba, Hrvata i Slovenaca, što je ostao do svoje smrti 16. avgusta 1921.

Karolj Biro

Na izborima krajem 1902. godine, Karolj Biro izabran je za novog gradonačelnika. Po dužini obavljanja funkcije drugi je u subotičkoj istoriji, iza svoga prethodnika Lazara Mamužića koji je grad vodio punih 18 godina. Neraskidivo je vezan za podizanje Gradske kuće. Zahvaljujući upravo njemu i njegovoj inicijativi došlo se do realizacije toga projekta.

Karolj Biro Karolj Biro / Foto: Arhivska fotografija

Ivan Antunović

Ivan Antunović je bio bunjevački rodoljub i pisac. Bio je rimokatolički sveštenik, a 1876. godine je postavljen za počasnog biskupa "bosonskog" (titularna bliskoistočna biskupija).

Ivan Antunović Ivan Antunović / Foto: Arhivska fotografija

U tom svojstvu je služio pri upravi tadašnje Кaločko-bačke nadbiskupije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pavke

    29. maj 2020 | 19:05

    Zna se da je Marija Tereza najviše učinila za Suboticu!!!! Čemu onda ove gluposti!!!! Njoj treba podići najveći spomenik u Subotici! Hvala.

  • Rasa

    29. maj 2020 | 22:57

    Sve je to super sto mi Srbi radimo,dodvoravamo se ,uvlacimo se i glumimo veceg Papu od samog Pape,zasto e ovako da su Madjari na vlasti a bili su, nas Srbe su ubijali,zatvarali i unistavali isto tako i Hrvati ,jer kada oni dodju od toga nema nista ,jer oni su losi vlastodrzci a jos gore komsije kada su na vlasti. Ima nasa poslovica ako hoces da vidis kakav je covek daj mu moc. Toliko o zblizavanju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA