Muzej Nikole Tesle otvara vrata za posetioce

Određena je i satnica stručnih vođenja

  • 1
Muzej Nikole Tesle

Foto: Telegraf.rs

Muzej Nikole Tesle biće ponovo otvoren za posetioce od 2. juna svim danima osim ponedeljka, u periodu od 10 do 16 časova.

Stručna vođenja kroz izložbenu postavku biće organizovana na srpskom jeziku utorkom, četvrtkom i subotom u 12 i 14 časova.

Nikola Tesla, naučnik

Nikola Tesla / Foto: Profimedia/Roger Viollet

Zbog mera koje su na snazi u cilju zaštite stanovništva od Kovid-19, posetioci će moći da obiđu izložbenu postavku uz poštovanje mera fizičke distance i nošenje zaštitnih maski.

Tokom radnog vremena, u Muzeju Nikole Tesle projektovaće se film koji hronološki prikazuje Teslin život, od rođenja 1856. godine u Smiljanu, u Hrvatskoj, preko godina školovanja provedenih u Evropi i prvih zaposlenja i izuma, do odlaska u SAD i najplodnijeg perioda Teslinog rada čiji je rezultat veliki broj izuma, novih tehničkih rešenja formulisanih i zaštićenih kroz preko 300 registrovanih patenata.

Na stalnoj postavci muzeja izloženi su lični predmeti koje je naučnik svakodnevno koristio, instrumenti iz njegovih laboratorija, kao i urna sa Teslinim posmrtnim pepelom koja se sa posebnim pijetetom čuva u Muzeju od 1957. godine.

Podatke o Teslinom životu i ključne oblasti njegovog naučnog rada ilustruje veliki broj fotografija i dokumenata iz njegove zaostavštine koji se danas čuvaju u Muzeju Nikole Tesle u Beogradu.

Izložbena postavka prikazuje i Tesline izume sa kraja 19. i početka 20. veka koji, zahvaljujući svojoj jednostavnosti i univerzalnosti, i danas u primeni i deo su okruženja savremenog čoveka.

- Atraktivnosti posete Muzeju naročito doprinosi i demonstracija rada modela Teslinih najznačajnijih izuma, a naročito visokonaponskog transformatora u kojoj tokom stručnih vođenja mogu da učestvuju i posetioci - poručuju iz muzeja.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • verica brdar

    31. maj 2020 | 09:43

    Najbolji muzej u poslednjih 10 godina! Imamo celo nasledje svetskog genija tu u Beogradu I treba svakako otici I videti!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA