≫ 

"Who do you love": Samostalna izložba Sonje Gajić od 2. juna u galeriji X Vitamin

Njene skulpture su simboli muškog i ženskog principa, kojima Sonja Gajić preispituje načine i razloge seksualne privlačnosti i odbijanja

  • 0
Najava izložbe, otvaranje 2. juna, Sonja Gajić

Foto: Luka Banda

Slikarka i skulptorka Sonja Gajić predstaviće beogradskoj publici svoj rad na samostalnoj izložbi pod nazivom "Who do you love", koja će biti otvorena u galeriji X Vitamin, u utorak, 2. juna, u 20 sati.

Svojoj seriji skulptura i kolaža kojima je u umetničkim krugovima odavno stekla reputaciju autora koji svojom slojevitom vizuelnom kulturom omogućava transformaciju oblika zavidnom ubedljivošću, i to manirom vrhunskih alhemičara, Gajićeva će ovog puta pridružiti selekciju akvarela nastalih u prethodna dva meseca, tokom perioda karantina usled pandemije korona virusa.

Njene skulpture su simboli muškog i ženskog principa, kojima Sonja Gajić preispituje načine i razloge seksualne privlačnosti i odbijanja, kao i njihov uticaj na partnerske odnose, dok kolažima izražava satiričan i kritički odnos prema stvarnosti i čovekovim osobinama i slabostima.

Najava izložbe, otvaranje 2. juna, Sonja Gajić

Foto: Marija Nišić

- Može nam se da kažemo da su izrađevine Sonje Gajić, izložene u ovom galerijskom sklopu, upotrebljene da, "u principu", okupiraju sva čula posetilaca. Iako je ova zamišljena namera zakrivena blještavošću oblikovnih učinaka, može se lagodno zamišljati da su skriveni ciljevi autorke da nam zagolica ona ćutila kojima u doživljaju stvarnosti zalazimo iza vidljivog. I, mada možemo da se čudimo primisli koja nas obuzima, reći ćemo da je na delu vrlo koketna igra između očiglednog i očekivanog naspram pritajenog i uznemiravajućeg - navodi profesor Dragan Bulatović u predgovoru kataloga Uloga "muško/ženskog principa" u zbunjivanju stereotipa u radovima Sonje Gajić i šire.

Preporuku da posetite izložbu Sonje Gajić dao je i profesor na Fakultetu primenjenih umetnosti Svetozar Mirkov, koji je pre nekoliko godina najavio da će nam ova umetnica posebnog senzibiliteta "tek otkrivati lepote svog sveta, i svojim rafiniranim likovnim jezikom tumačiti svet koji nas okružuje".

Najava izložbe, otvaranje 2. juna, Sonja Gajić

Foto: Marija Nišić

Koliko je samo bio u pravu, moći ćete da proverite do 15. juna, do kada će Sonjina postavka biti izložena u galeriji X VITAMIN.

Sonja Gajić završila je master studije vajarstva na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Izlagala je u zemlji i inostranstvu, a njena dela vlasništvo brojnih privatnih kolekcija. Ovo je njena peta samostalna izložba.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA