≫ 

Preminuo Kristo, bugarski umetnik koji je umotavao zgrade širom sveta

Pandemija korona virusa odložila je umotavanje Trijumfalne kapije, ali na njegovom zvaničnom Tviter profilu stoji da će projekat, uprkos njegovoj smrti, biti realizovan

  • 1
Christo Hristo Javašev - Kristo / Foto: Guliver/Tim P. Whitby/Tim P. Whitby/Getty Images for Serpentine Galleries

Svetski priznat umetnik koji je umotavao razna zdanja i ambijente, Hristo Javašev - Kristo, preminuo je u 84. godini u svom domu u Njujorku.

- Kristo je živeo punim plućima, ne samo maštajući o stvarima koje su smatrane nemogućim, već čineći ih - piše u saopštenju, a prenosi BBC.

Hristo Javašev je rođen 1935. godine u Gabrovu. Napustio je Bugarsku 1957, prvo je otišao u Prag, zatim u Beč, a odatle u Ženevu.

Godinu dana kasnije, preselio se u Pariz, gde je upoznao Žanu-Klod, koja mu nije bila samo supruga, već i partner u kreativnosti i umetnosti. Ona je umrla 2009. godine.

Zajedno su postali poznati po originalnim postavkama, uključujući i pakovanje najpoznatijih svetskih građevina i prostora, piše RTS.

Njihov najpoznatiji projekat je umotavanje Rajhstaga u Berlinu.

Umotavali su obalu u Australiji, tkaninom opkolili ostrva na Floridi, spustili platnenu zavesu u Kaliforniji, u Londonu je, pre dve godine, napravljena plutajuća mastaba, sačinjena od 7.506 buradi za naftu.

Pandemija korona virusa odložila je umotavanje Trijumfalne kapije, ali na njegovom zvaničnom Tviter profilu stoji da će projekat, uprkos Kristovoj smrti, biti realizovan.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • maja

    1. jun 2020 | 20:10

    Jedini i neponovljivi stvaralac prostornih umetničkih instalacija, svi pored njega su bili bledi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA