Nova umetnost Benksija, pogledajte ko se nalazi u ramu za slike

Na delu koje je objavio na Instagramu daje se počast anonimnoj osobi, crnoj senci, dok pored rama slike sveća pali američku zastavu

  • 0
Banksy

Foto: Instagram/banksy

Popularni umetnik Benksi objavio je danas na svom Instagramu delo inspirisano smrću Džorža Flojda. Na delu koje je objavio daje se počast anonimnoj osobi, simbolično crnoj senci, dok pored rama slike sveća pali američku zastavu.

Njegova objava, koja uz ovo delo sadrži i snažnu poruku, u svegs nekoliko sati skupila je milion "lajkova".

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Banksy (@banksy) on

 

- U početku sam mislio da bih trebao samo ućutati i slušati crnce o ovom pitanju. Ali zašto bih to uradio? To nije njihov problem. Moj je - napisao je umetnik.

On je slikovito opisao šta beli sistem radi ljudima druge boje kože:

- Kao izlomljena cev koja je preplavila stan ljudi koji žive dole. Ovaj neispravan sistem čini njihov život bednim, ali nije njihov posao da ga reše. Ne mogu - niko ih neće pustiti u stan gore - napisao je on.

Objavu je završio rečima da ukoliko belci ovaj problem ne reše, "neko će morati da se popne gore i da im otvori vrata".

Podsetimo, širom sveta bukte protesti nakon smrti Džordža Flojda u Mineapolisu prošle nedelje. Flojd, crnac, preminuo je nakon što je policajac belac Džejk Šauvin osam minuta klečao na njegovom vratu. Ovaj događan zabeležen je kamerom, a na video snimku se čulo kako Flojd govori da ne može da diše.

Šauvin je otpušten, uhapšen i sudi mu se za ubistvo Flojda.

Ko je Benksi?

 

Benksi je ulični umetnik iz Engleske. Iako njegov identitet nije poznat, pažnju javnosti privukao je svojim delima koja komentarišu društvo i politiku, a koja se često mogu videti na javnim površinama.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA