≫ 

70 godina je raskošna slika baroknog majstora čuvana na tavanu: Konačno je izložena u Subotici

Senser je stvarao u Osijeku i Pečuju, ali njegovo kapitalno delo čuva se u Srbiji

  • 0
Paulus Antonius Senser Izložba Paula Antonija Sensera / Printskrin: YT/TV Subotica

U Gradskom muzeju u Subotici otvorena je međunarodna izložba restauriranih dela baroknog slikara Paula Antonija Sensera, na kojoj su prikazana neka od njegovih kapitalnih dela koja je stvarao po uzoru na tehniku poznatih bečkih majstora iz tog doba.

Trpezariju Pečujskog seminara, davne 1751. godine, obogatiće slika Paula Antonija Sensera. Nju osječko-pečujski majstor, inspirisan scenom iz Novog zaveta, po narudžbini oslikava dočaravajući prikaz čudotvornog umnožavanja hleba.

Nakon dva veka, delo biva urolano i odloženo na tavan biskupskog arhiva, gde ostaje narednih sedamdeset godina. Saradnjom Gradskog muzeja i Pečujske biskupije ono u novembru stiže u Suboticu, gde je temeljno restaurirano, prenosi TV Subotica.

Jedna od interesantnosti ovog prikaza biblijske scene je i to što se na njoj može pronaći autoportret Sensera, što je vrlo nespecifično za njega, budući da se gotovo nikada nije ni potpisivao na svojim slikama.

Pored novootkrivene slike, na izložbi koja je prvobitno bila planirana za april, našlo se još 14 drugih ostvarenja ovog autora pozajmljenih iz delova Bačke, Mađarske, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Rad na pripremi izložbe i restauraciji, kako sagovornica objašnjava, poslužio je kao dobra osnova za dalja istraživanja stvaralaštva Sensera i bolje razumevanje kulturnog nasleđa srednjeevropskog slikarstva 18. veka.

Paulus Antonius Senser Izložba Paula Antonija Sensera / Printskrin: YT/TV Subotica

Senserova ostvarenja, krasiće zidove Gradskog muzeja sve do početka septembra, nakon čega će biti prikazana i u Pečuju, dok će restaurirano delo „Čudotvorno umnožavanje hlebova“, posle više decenija, biti vraćeno na originalno mesto.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA