≫ 

Prirodnjački muzej uklanja statuu Teodora Ruzvelta jer predstavlja simbol rasizma?

Predsednica muzeja je rekla da su zaposleni u muzeju "duboko dirnuti pokretom za rasnu pravdu", koji je počeo da se širi nakon smrti Džordža Flojda

  • 1
Statua Teodora Ruzvelta Statua Teodora Ruzvelta ispred Prirodnjačkog muzeja u Njujorku / Foto: Tanjug/AP

Američki Prirodnjački muzej u Njujorku ukloniće statuu Teodora Ruzvelta sa ulaza, nakon primedbi koje su iznošene godinama da simbolizuje ekspanziju kolonijalizma i rasnu diskriminaciju, najavio je gradonačelnik Bil de Blazio.

Bronzana statua koja od 1940. godine nalazi se na zapadnom ulazu u Muzej u Central parku prikazuje Ruzvelta na konju, dok pored njega stoje američki starosedelac i Afrikanac.

- Muzej je tražio uklanjanje statue, jer ona eksplicitno prikazuje obojeno i domorodačko stanovništvo kao pokoreno i rasno inferiorno - objasnio je De Blazio, prenosi AP.

Dodao je da Grad podržava zahtev muzeja i da je "prava odluka i pravo vreme da se ukloni problematična statua".

Predsednica muzeja, Elen Fater, rekla je da su zaposleni u muzeju "duboko dirnuti pokretom za rasnu pravdu", koji je počeo da se širi nakon smrti Džordža Flojda.

Video: Black Serbs: Umoran sam što sam crn, Srbija je jedino mesto gde se osećam sigurno!

(Tanjug.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Перагеније

    22. jun 2020 | 11:43

    ХАХАХАХА, полако ће да обришу сву своју краткотрајну историју. Временом ће избрисати и помен на "хашки трибунал", а бомбардовања Србије ће се више стидети (баш као и спаљивања Панаме, пре више деценија), него истребљења Индијанаца.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA